Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόφαση της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να δώσει διορία στην Τουρκία να συμμορφωθεί μέχρις τις 22 Μαρτίου διαφορετικά ενδέχεται να αναβληθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις 26 Μαρτίου στην Βάρνα είναι το μοναδικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Στον αέρα η Βάρνα», αναφέρεται στην απόφαση της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις, παρανομίες και παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο και γράφει ότι η Σύνοδος αποφάσισε να δώσει διορία στην Τουρκία να συμμορφωθεί μέχρις τις 22 Μαρτίου διαφορετικά ενδέχεται να αναβληθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις 26 Μαρτίου στην Βάρνα. Αλλού αναφέρει πως αναμορφώνονται ριζικά τα ξενοδοχεία μας και αλλάζει ο τρόπος κατάταξης και πολλά άλλα. Σε άλλο θέμα γράφει πως βρίσκεται στα σκαριά η συμφωνία για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το «Αφροδίτη».

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Navtex από τους 27 προς τον Ερντογάν”, πως μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε χθες το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες συνδέοντας ευθέως τη στάση της Τουρκίας με την πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής στη Βάρνα. Αλλού γράφει ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν χθες το Saipem 12000 να προσεγγίσει τη Σουπιά και το «γκριζάρισμα» του τεμαχίου 3 ολοκληρώθηκε, ενώ η έγνοια της Κυβέρνησης μετατίθεται στο τεμάχιο 10 και στην προγραμματισμένη τέλη του μήνα ή αρχές Μαρτίου πραγματοποίηση ερευνών από ExxonMobil. Γράφει επίσης ότι συνεχίζονται οι έρευνες Τμήματος Περιβάλλοντος και Αστυνομίας για τα εκτεθειμένα κλινικά απόβλητα στην Κοφίνου.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Αυστηρό μήνυμα από τους ‘27’», γράφει πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα: Τέρμα οι προκλήσεις ή ξέχασε την Ευρώπη. Αλλού αναφέρει ότι ευχαριστήριο τηλεγράφημα από Γιώργο Λακκοτρύπη και Κώστα Φυτιρή προς τον καπετάνιο του Saipem 12000 για τη στάση και τον επαγγελματισμό του την 9η Φεβρουαρίου αλλά και για τους χθεσινούς χειρισμούς του απέναντι στα τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης γράφει οι δύο Υπουργοί με επιστολές τους προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητούν να ξεκαθαρίσει το θέμα με το καθεστώς των καμερών τροχαίας.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Εισπράξαμε αλληλεγγύη και κατανόηση», ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα καταδικάζοντας τις τουρκικές παραβιάσεις και απειλές στον Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει πως αγκυλωμένο στις ετσιθελικές και αυταρχικές του αποφάσεις το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας καθηγητές, μαθητές και οργανωμένους γονείς προχωρεί στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Αναφέρεται επίσης σε μετωπική σύγκρουση Υπουργείου Μεταφορών και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και οργανωμένων καταστηματαρχών σε σχέση με τα οδικά έργα στην κεντρική οδό Νίκου και Δέσποινας Παττίχη στη Λεμεσό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες», αναφέρεται στην δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκία τον επόμενο μήνα δεν θα πραγματοποιηθεί αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στον εντοπισμό σκελετού σε σπηλιά δίπλα από εκκλησία στις Πάνω Αρόδες από γυναίκα η οποία ισχυρίστηκε ότι είδε όραμα ότι τρεις άνθρωποι τις είπαν να πάει εκεί και να απομακρύνει τον σκελετό. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Μεταφορών ζήτησε από την Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την μετατροπή του Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε κρατική εταιρεία.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
24/02/2018 09:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: