Ο Σιφ καταγγέλλει πιέσεις από τον Λευκό Οίκο για την ομοσπονδιακή έρευνα στο Ίδρυμα Κλίντον




Ο Άνταμ Σιφ ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, προκειμένου να διερευνήσουν καταγγελίες για διαφθορά στο Ίδρυμα Κλίντον, μεταδίδει το CNN.

Το αναφερόμενο ίδρυμα έχει συσταθεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αλλά και την Χίλαρι Κλίντον.

“Εάν πραγματοποιούν έρευνα για την Χίλαρι Κλίντον, αυτό δεν είναι ιδιοφυές -αφήνοντας στην άκρη την σταθερή ευφυΐα- κι αυτό είναι προφανές,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιφ στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN “State of the Union” κι σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ, το Σάββατο στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι είναι “σταθερά ιδιαίτερα ευφυής.”

Η έρευνα διεξάγεται όχι “επειδή προέκυψαν νέα στοιχεία, αλλά επειδή ασκήθηκαν πιέσεις από τον Λευκό Οίκο για την διεξαγωγή της,” πρόσθεσε ο Σιφ.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνών των ΗΠΑ (FBI) διερευνούν εάν στους δωρητές του αναφερόμενου ιδρύματος, δόθηκαν παράνομα υποσχέσεις ή εάν είχαν ειδική επικοινωνία με την Κλίντον, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παράλληλα, διερευνάται το ενδεχόμενο παρατυπιών στην διαδικασία χειρισμού των δωρεάν κι αναφορικά με φοροαπαλλαγές, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο CNN.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο, το οποίο ενεργοποίησε την διεξαγωγή της παρούσας ομοσπονδιακής έρευνας, καθώς μία έρευνα είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές του 2016, ενώ δεν ολοκληρώθηκε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο CNN, επικαλούμενο την πρακτική που ακολουθείται για την μη επιβεβαίωση ή την άρνηση της διεξαγωγής ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, τις εξελίξεις αρνήθηκε να σχολιάσει και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στο Αρκάνσας.

Ο Σιφ δήλωσε επίσης, ότι κατά την άποψή του κι άλλες έρευνες συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, των στοιχείων για την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ του Ιδρύματος Κλίντον και της συμφωνίας για την εταιρία Uranium One από την εποχή του πρώην προέδρου Ομπάμα, που υποκινήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αποτελούν “ένα νεύμα προς τον Λευκό Οίκο.” Ο Σιφ υποστήριξε ότι η τακτική αυτή, υποβαθμίζει την ανεξαρτησία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε πιεστικές ερωτήσεις για αποδείξεις που να συνδέουν την έρευνα για το Ίδρυμα Κλίντον με τον Λευκό Οίκο, ο Σιφ επικαλέστηκε αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter. “Πρόκειται για μία ανταπόκριση στις αναρτήσεις του προέδρου στο Twitter, στις προειδοποιήσεις του, αλλά και στις πιέσεις του. Επίσης, λέω και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιοφυΐα η να είναι κυνικός για να το δει αυτό. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες ως άμεσο αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται από τον Λευκό Οίκο,” υπογράμμισε ο Σιφ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε να δηλώνει ότι επιθυμεί ακόμη να συναντήσει την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την έρευνα που σχετίζεται με την Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην εξοχική κατοικία του Αμερικανού προέδρου στο Καμπ Ντέιβιντ.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο πρόεδρος Τραμπ πρόσθεσε ότι: “δεν υπήρξε συνωμοσία” με την Ρωσία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα συναντηθεί με τον ειδικό ανακριτή εάν αυτό του ζητηθεί, ο Τραμπ απάντησε: “ναι,” αλλά αμέσως μετά τόνισε ότι δεν υπήρξε “συνωμοσία” μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της Μόσχας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς για την άσκηση ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο ίδιος, δεν προχώρησε σε περισσότερες διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του. “Όπως ήδη καταλαβαίνετε, δεν υπήρξε συνωμοσία, δεν υπήρξε κάποιο έγκλημα και θεωρητικά όλοι μου λένε ότι δεν τελώ υπό την διεξαγωγή έρευνας, ίσως η Χίλαρι να βρίσκεται, δεν γνωρίζω – ενώ δεν ερευνούν εμένα. Είμαστε πολύ ανοιχτοί. Θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει με δύο τρόπους. Θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί με μυστικότητα, αλλά θα διαρκούσε χρόνια. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε όταν δεν έχει κάνει κάτι λάθος, είναι καλύτερο να είμαστε ανοιχτοί και ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση,” τόνισε ο Τραμπ.

Για να συνεχίσει: “Επειδή ειλικρινά, είναι πολύ κακό για την χώρα μας, καθώς την γελοιοποιεί και είναι μία χώρα, η οποία δεν θέλω να γελοιοποιείται και δεν θα γελοιοποιείται για όσο θα βρίσκομαι εδώ.”

Το CNN ανέφερε ότι ο όμιλος εταιριών του Τραμπ (Trump Organization) παρέχει προς την ομάδα ερευνών για την Ρωσία μία σειρά εγγράφων για μία σειρά γεγονότων, συζητήσεων και συναντήσεων γύρω από τις μεσιτικές του επιχειρήσεις, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών αφορά στην περίοδο μεταξύ του Ιουνίου 2015, κατά την οποία ο Τραμπ ανακοίνωσε την προεδρική υποψηφιότητά του και της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του, στα τέλη Ιανουαρίου του 2017. Το υλικό των πληροφοριών που παραδόθηκε στην ερευνητική ομάδα του Μιούλερ την προηγούμενη χρονιά περιλαμβάνει στοιχεία για τις δραστηριότητες των στελεχών των εταιριών του Τραμπ, όπως επίσης, τις συναντήσεις και διάφορα γεγονότα. Παράλληλα, στο πληροφοριακό υλικό, συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και καταγραφές ημερολογίων, που συνδέονται με δράσεις της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με δύο από τις πηγές που έχουν ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.

Ο ανεξάρτητος ανακριτής Μιούλερ, ηγείται της έρευνας του FBI υπό το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, υπέρ του προέδρου Τραμπ. Παράλληλα, διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον Τραμπ ή στελέχη του Λευκού Οίκου, με την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο. Η εξέλιξη αυτή, δρομολόγησε τον διορισμό του από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Μιούλερ, παράλληλα με τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελική δικαιοδοσία για την απαγγελία κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικής επιτροπής ενόρκων (grand jury) ενώ έχει επεκτείνει το πλαίσιο της έρευνας, τόσο σε βάθος χρόνου όσο και σε έκταση, αναφορικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεργασίες που είχαν πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους ή επιχειρηματίες. Κατά γενική ομολογία, η έρευνα διεξάγεται ταχύτατα, ενώ από τον περασμένο Μάιο, έχει κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, με την διεξαγωγή της έρευνας από τον Μιούλερ, διεξάγονται τρεις έρευνες κι από αντίστοιχες επιτροπές του Κογκρέσου (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Γερουσία) για το ίδιο ζήτημα. Η διεξαγωγή των ερευνών αυτών, στοχεύει στην ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το αν υπήρξε άσκηση ρωσικής επιρροής υπέρ του Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

08/01/2018 09:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: