Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η προεκλογική εκστρατεία με τις εκδηλώσεις, τις προτάσεις και τις αντιπαραθέσεις των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας- Ιορδανίας, η έκδοση εντάλματος σύλληψης στην Κύπρο για την πληροφοριοδότη της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε πρόσφατα και προτάσεις για αντιμετώπιση των ΜΕΔ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Απ’ όλα έχει το πανέρι!» γράφει ότι με αλληλοκατηγορίες για το Κυπριακό, την ΑΟΖ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την οικονομία κοκ, σημαδεύτηκε η χθεσινή μέρα, δώδεκα μέρες πριν από τις εκλογές.
Αλλού προβάλλει την τριμερή διάσκεψη μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας γράφοντας ότι χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας, είναι η πρώτη του είδους της σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων και ότι τονίστηκε πως η νέα βάση κοινής προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας σε διάφορους τομείς και με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των δύο χωρών. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι το νομοσχέδιο που αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων βρίσκεται ακόμα στη Νομική Υπηρεσία και χρειάζεται εμπεριστατωμένη μελέτη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Το crash test των συγκεντρώσεων» γράφει στο κύριο του θέμα ότι πιο μαζική ήταν η τελική συγκέντρωση του Σταύρου Μαλά με αριθμό δημοφιλών καλλιτεχνών στο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» από την αντίστοιχη χθεσινοβραδινή αμιγώς πολιτική συγκέντρωση του Νικόλα Παπαδόπουλου στο ίδιο στάδιο. Αλλού γράφει ότι δέσμευση για εμβάθυνση των σχέσεων Ιορδανίας, Κύπρου και Ελλάδας και κοινές θέσεις για το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα περιλαμβάνει η κοινή διακήρυξη που υπογράφηκε χθες από τους ηγέτες Ιορδανίας, Κύπρου και Ελλάδας. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι ένας από τους τρεις γιατρούς που φέρονται να αρνήθηκαν να στελεχώσουν την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, βρίσκεται από προχθές στην ΜΕΘ μαζί με τον πνευμονολόγου που έχει ήδη ανακοινωθεί για να καλυφθεί ο Ιανουάριος.

«Ανοίγουν διαρκώς μέτωπα» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι η Κυριακή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές πλησιάζει και οι υποψήφιοι μαζί με τα επιτελεία, διατηρώντας συγκρούσεις υψηλών τόνων και ανοίγοντας διαρκώς νέα μέτωπα, επενδύουν στην αύξηση της συσπείρωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία έβαλαν χθες Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία, κατά την πρώτη τριμερή συνάντηση και ότι για το Κυπριακό οι ηγέτες των τριών χωρών τόνισαν πως μια συνολική διευθέτηση δεν θα είναι προς όφελος μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά επίσης θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι 356 οχήματα κλάπηκαν κατά το 2017.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Προτείνει λύσεις ο Σταύρος Μαλάς για τα ΜΕΔ» και γράφει ότι γη διαβεβαίωση ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές του για να βγει μερίδα δανειοληπτών από το σημερινό αδιέξοδο έδωσε, σε διάσκεψη Τύπου χθες, ο Σταύρος Μαλάς. Αλλού προβάλλει την συγκέντρωση του Σταύρου Μαλά το βράδυ της Δευτέρας δίπλα από φωτογραφία από την εκδήλωση και γράφει ότι δεν έχει προβληθεί επαρκώς και αντικειμενικά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ούτε και από το κρατικό ΡΙΚ. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προκάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βγει και να πει την αλήθεια για την αποχώρηση του από το Μοντ Πελεράν.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα «Φοβόμουν ότι θα είχα την ίδια τύχη» η αγγλόγλωσση Cyprus Mail γράφει ότι η Μαρία Εφίμοβα, η πηγή της δημοσιογράφου Δάφνη Καλουάνα Γκαλιζία, η οποία δολοφονήθηκε πρόσφατα, και για την οποία Ευρωβουλευτές ζήτησαν τον περασμένο μήνα στα κράτη μέλη της ΕΕ να την προστατεύσουν, αντιμετωπίζει φυλάκιση αν μεταβεί στην Κύπρο στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να σχετίζεται με την εν λόγω υπόθεση. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει επίσης για την τριμερή Κύπρου – Ελλάδας Ιορδανίας και αναφέρεται στις συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν οι τρεις χώρες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία και ο πόλεμος εναντίον του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας απέρριψε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί θέση Υπουργού ή Επίτροπου ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ως αντάλλαγμα για την παροχή υποστήριξης στον 2ο γύρο των Προεδρικών.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Τα ΜΕΔ τον Μάρτιο στη Βουλή» γράφει ότι το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση δανείων αναμένεται να τεθεί για συζήτηση ενώπιον της Βουλής μετά τις προεδρικές εκλογές και ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που είναι ύψιστης σημασίας για τους θεσμούς , αλλά και για τα πιστωτικά ιδρύματα, στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Σε άλλο θέμα η «Κ» προβάλλει επίσης την τριμερή χθες μεταξύ Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας στη Λευκωσία και γράφει ότι η ιδρυτική Σύνοδος των ηγετών των τριών χωρών αποτελεί καθοριστικό βήμα στην ενίσχυση του πλαισίου των περιφερειακών συνεργασιών και ότι οι τρεις ηγέτες κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο πολιτικής για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή διένεξη με την παρότρυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι την ανιούσα πήραν και πάλι οι τιμές των καυσίμων.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/01/2018 08:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: