File Photo: O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Αποκάλυψη του Βίζερ: Η ελληνική κυβέρνηση ενστερνίστηκε το Πρόγραμμα τον τελευταίο χρόνο

Κάνοντας αναδρομή της θητείας του που λήγει ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ εκτιμά ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε πραγματικά τα προγράμματα διάσωσης. Με εξαίρεση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Επί μια εξαετία ήταν επικεφαλής του Euro Working Group ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ και έζησε από κοντά όλους τους κλυδωνισμούς της ευρωκρίσης. Σε συνέντευξη επί τη αποχωρήσει του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung απαντά στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρίτο πακέτο διάσωσης.

«Είμαστε πεπεισμένοι» λέει «ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν τη Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη.»

Η έκπληξη της τελευταίας χρονιάς

Ο Τόμας Βίζερ ομολογεί ότι τα προγράμματα διάσωσης μπορούν να πετύχουν επιδιορθώσεις του υπάρχοντος συστήματος, όχι όμως και να προχωρήσουν σε πραγματικά βαθιές τομές στην κοινωνία. Και ποιος μπορεί να πετύχει σε μια χώρα τέτοιες τομές και ουσιαστικές αλλαγές;

«Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των πολιτών της κάθε χώρας» απαντά ο Βίζερ. «Θα πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική και να αναζητήσουν τις αιτίες της κρίσης. Από όλες τις χώρες της κρίσης αυτό το πέτυχε καλύτερα η Ιρλανδία. Καλά προχώρησε το πράγμα και στην  Ισπανία, κάπως λιγότερο καλά στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα όμως δεν το βλέπουμε ακόμα. Εκεί υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο

Αντίθετα ο Τόμας Βίζερ θυμάται με δέος την πρώιμη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με διαπραγματευτή τον Γιάνη Βαρουφάκη. Για την ιστορία:

«Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτό με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση.»

Σπύρος Μοσκόβου, DW

1 Comment on "Αποκάλυψη του Βίζερ: Η ελληνική κυβέρνηση ενστερνίστηκε το Πρόγραμμα τον τελευταίο χρόνο"

  1. Αν λίγο είχε το αίσθημα της ντροπής δεν θα άνοιγε το στόμα του. Έχουν καταστρέψει την Ελλάδα. Είνάί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ. Είναι ομολογημένο από όλους, και από αυτούς τους ιδίους, ότι τα “προγράμματα”, αφορούσαν τις τράπεζές τους και όχι την Ελλάδα. Όποτε τους βολεύει λένε ότι τους βολεύει. Μια έτσι, την άλλη κοκορέτσι. Κι εμείς πρέπει να βάλουμε bold στις σαχλαμάρες τους. Και να τους πιστέψουμε, κόντρα στη φανερή, την ομολογημένη, πραγματικότητα.
    Όχι, τα “προγράμματα” ήταν και θα είναι δικά τους. Ο Σαμαράς, με το τσεκούρι “ανέλαβε την ιδιοκτησία”. Τον Τσίπρα δεν τον κατάφερε ακόμη ο Χουλιαράκης. Αν θέλομε να σηκώσουμε κεφάλι οικονομικά (μιλάμε για τους πολίτες) πρέπει να βάλουμε μπρος τα δικά μας τα προγράμματα. Και τους διάφορους Βίζερ (+Σόιμπλε και λοιπούς), να τους στείλουμε εκεί που τους πρέπει.
    Και βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε, σε τι βαθμό φταίξαμε εμείς (φταίξαμε κι εμείς λίγο), σε τι βαθμό (συντριπτικό),έφταιξαν τα “προγράμματα”, να μονιάσουμε, και να χαράξουμε τη νέα πορεία (αν τελικά μας αφήσουν, όπως λένε, που χλωμό το βλέπω).

Leave a comment

Your email address will not be published.


*