Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η άφιξη στην κυπριακή ΑΟΖ του γεωτρύπανου Saipem 12000, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 6, η έρευνα για τους νέους οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική, οι νέες καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα, καθώς και η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας ` Η Κύπρος σε αριθμούς` είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Γύρισαν την πλάτη στην κοινωνία μας» γράφει ότι οι νέοι της Κύπρου είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική και ότι αγωνιούν για το μέλλον τους και όχι για την πολιτική σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι αρχίζουν οι γεωτρήσεις και ότι το Saipem12000 κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες και κατεβάζει τρυπάνι στο κοίτασμα Καλυψώ. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει στην Κύπρο καθήκοντα προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Καταγγέλλει συγκάλυψη ο Φαίδωνας Φαίδωνος» γράφει ότι νέους ισχυρισμούς εναντίον της Αστυνομίας διατύπωσε ο δήμαρχος Πάφου αναφερόμενος σε μια υπόθεση που κατήγγειλε πρόσφατα στο Αρχηγείο και αφορούσε τραπεζίτη ο οποίος – όπως υποστήριξε – πήρε μίζα 3 εκατ. Αλλού γράφει ότι τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούσαν χθες από μακριά τη νέα γεώτρηση στο κοίτασμα Καλυψώ. Αναφέρεται επίσης σε κατάχρηση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία στην Κύπρο.

«Μποναμάς στα φάρμακα» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ‘Ο Φιλελεύθερος’ σήμερα ο οποίος γράφει ότι φθηνότερα φάρμακα φέρνει η νέα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας, αφού πλέον οι τιμές θα καθορίζονται βάσει των χαμηλότερων τιμών του συστήματος τιμολόγησης και όχι βάσει των μέσων τιμών όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αλλού γράφει ότι το ερχόμενο Σάββατο αρχίζει να τρυπάει το Saipem12000 στο τεμάχιο 6. Αναφέρεται ακόμη σε ‘βόμβα’ στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το ΥΠΕΞ ότι πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει στο κράτος 48,087 ευρώ ενώ πρώην ηγέτης κοινοβουλευτικού κόμματος οφείλει €6.738.

Με τίτλο «Καταγράφουν την αποτυχία και οι αριθμοί», η ‘Χαραυγή’ γράφει ότι η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει αποτύχει και μέσα από τους αριθμούς και ότι έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφει μείωση του εργατικού δυναμικού, συνεχή μετανάστευση των νέων, μείωση του ΑΕΠ και κατάρρευση μισθών. Η ‘Χ’ γράφει και για θέματα υγείας και συγκεκριμένα για ‘μπαλώματα’ για την εντατική μονάδα. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει για την επίσκεψη του υποψήφιου για την προεδρία Σταύρου Μαλά σε κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο ‘Απαισιόδοξη’ νεολαία αβέβαιη για το μέλλον’ γράφει για τα αποτελέσματα νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι νέοι Ελληνοκύπριοι αποστασιοποιούνται από την πολιτική καθώς θεωρούν ότι συνδέεται με τη διαφθορά και τα σκάνδαλα και δεν θέλουν να ψηφίσουν ή να διαμαρτυρηθούν καθώς θεωρούν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει. Γράφει ακόμη ότι το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τα Χριστούγεννα προκάλεσε αντιδράσεις. Επίσης, αναφέρεται σε απόφαση σταθμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου με την οποία αποδέσμευσε γυναίκα από δάνειο της Συνεργατικής, στο οποίο ήταν εγγυητής για 25,000 λίρες το 1991.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/12/2017 09:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: