Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντιπαράθεση Νικόλα Παπαδόπουλου με Υπουργό Υγείας για το ασφαλιστικό στο ΓΕΣΥ, ο απόηχος της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τη διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις των διορισίμων εκπαιδευτικών προβάλλονται κατά το πλείστο στα κύρια θέματα του Τύπου.

Επίσης, δεσπόζουν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρηθεί χριστουγεννιάτικος μποναμάς στις ευάλωτες ομάδες, η νέα NAVTEX της Τουρκίας, το θέμα με την επένδυση στο Πέρα Πεδί και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Η ‘ηχογράφηση΄έγινε…πρακτικά αυτοδιάψευσης» γράφει ότι ενώ το επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου ισχυριζόταν ότι είχε ηχογραφημένο τον Υπουργό Υγείας να τάσσεται υπέρ του πολυασφαλιστικού, δεν είχαν κάτι τέτοιο και αντί αυτού έδωσαν στη δημοσιότητα πρακτικό συζήτησης που έγινε στην ΟΕΒ το 2016 όπου τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ του μονοασφαλιστικού. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει τον Παιδείας στο θέμα με τις εξετάσεις ενώ ο Γενικός Ελεγκτής θα διερευνήσει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αναφέρει επίσης ότι χριστουγεννιάτικος μποναμάς 20 εκ. ευρώ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Βρήκαν τη φόρμουλα για τους κουρεμένους» γράφει ότι την πολιτική απόφαση για σταδιακή αποκατάσταση των θυμάτων της οικονομικής καταστροφής του 2013 έλαβε κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Τους σχεδιασμούς ανακοινώνει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών. Γράφει επίσης ότι νέα περιβαλλοντική μελέτη θα εκπονηθεί για την προτεινόμενη ξενοδοχειακή ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί. Αλλού αναφέρει ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τοποθετείται στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Στρατηγικός Ρόλος Κύπρου» και γράφει ότι στρατηγική αξιοποίηση της Κύπρου επιθυμούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία αφού επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για κυπριακή βάση στον νέο αμυντικό θεσμό της ΕΕ. Γράφει επίσης ότι στο «μάτι του εκλογικού κυκλώνα» βρίσκονται οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας. Η αντιπαράθεση Γ. Παμπορίδη και Ν. Παπαδόπουλου βρίσκεται στα άκρα ενώ στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή είναι η γκάφα των εξετάσεων. Προβάλλει επίσης τουρκική ‘άσκηση’ κοντά στη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 η οποία ερμηνεύεται ως αντίδραση στις δηλώσεις Μακρόν για στήριξη στις ενέργειες της TOTAL.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ελλείμματα παντού για τη Μεταρρύθμιση» και γράφει ότι «ένα κουβάρι ελλειμμάτων στην εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια των διαδικασιών προς τη Μεταρρύθμιση του συστήματος διορισίμων εκπαιδευτικών δημιουργήθηκε με τη διαρροή των θεμάτων πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Γράφει επίσης ότι νέα ερωτήματα δημιουργήθηκαν για την εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη και την επένδυση της εταιρείας Parnitha Development Ltd. Γράφει επίσης ότι το Ανώτατο ακύρωσε ένταλμα δικαστηρίου για αστυνομική έρευνα στα γραφεία του ΟΠΑΠ.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Οργή δημοτικών συμβούλων με τον Δήμαρχο» γράφει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάφου είναι εξοργισμένοι λόγω της άρνησης του Δήμαρχου Φαίδωνα Φαίδωνος να συζητήσει την αφαίρεση τεντών από καταστήματα στην παλιά πόλη ενώ δεχόταν στο παρελθόν. Προβάλλει επίσης την παρουσία του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή χθες όπου ενημέρωσε για το «φιάσκο με τις εξετάσεις για διορισμούς δασκάλων». Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στη διαμάχη Υπουργού Υγείας και Προέδρου ΔΗΚΟ, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον Νίκολα Παπαδόπουλο «πρίγκιπα του σκότους».

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/11/2017 08:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: