H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για την διεκδίκηση δεύτερης θητείας είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου σήμερα ενώ σε κάποιες από τις εφημερίδες προβάλλονται σενάρια για το τί στοχεύει να κάνει η Άγκυρα στα κατεχόμενα, αλλαγές στη νεκρή ζώνη από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και οι επιπτώσεις στους εγκλωβισμένους από την απόφαση για δασμολόγηση των τροφίμων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Δεν είναι ώρα πειραματισμών» αναφέρεται στην εξαγγελία την υποψηφιότητας του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δεύτερη πενταετία για να ολοκληρώσουν, όπως σημειώνει, το κοινό όραμα. Αλλού αναφέρει ότι την Τρίτη θα συναντηθεί στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχουν διακρίσεις λόγω φύλου και τα στερεότυπα αντέχουν.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Παρέλαβα χάος παραδίδω κράτος» αναφέρεται στην εξαγγελία της υποψηφιότητας Αναστασιάδη αι προβάλλει τα σημεία της ομιλίας του για την οικονομία, τις τράπεζες και το κύρος της Κύπρου από τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Αλλού αναφέρεται σε αποσπάσματα του βιβλίου του πρώην Διοικητή της ΚΤ, Πανίκου Δημητριάδη για την απόφαση του κουρέματος και «το τηλεφώνημα για τον συμπέθερο», όπως γράφει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα άτομα που είναι πίσω από τα social media των υποψηφίων.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ταϊβάν με τουρκικό χρήμα» γράφει ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει ατζέντα και στρέφεται αποκλειστικά στην οικονομική αναβάθμιση των κατεχομένων ενώ ψήνεται φάγωμα του Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το δημόσιο. Σε άλλο θέμα παρουσιάζονται σε φάκελο τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Υποψηφιότητα αφερέγγυου παλαιοκομματισμού» γράφει για μια καλά στημένη προεκλογική εκδήλωση όπου εξήγγειλε την υποψηφιότητα του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και μια γενικόλογες και με περιεχόμενο συνθήματος αναφορές. Αλλού αναφέρει ότι περαιτέρω έρευνες για το αποχετευτικό Λάρνακας διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συνεργασία Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων για πρώτη φορά, μέσω ΟΑΣΕ.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Είναι αστειότητες τα περί κόστους στην Τουρκία» φιλοξενεί την πρώτη – όπως γράφει – συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την εξαγγελία χθες της υποψηφιότητάς του, όπου πρόσθεσε ότι το ότι η κρίση θέλει ηγέτη το απέδειξε το αποτέλεσμα. Αλλού αναφέρει ότι οι κεντρώοι δεν είναι δεδομένοι για τον Νικόλα και πως το ΑΚΕΛ βάζει πλάτη στον Σταύρο Μαλά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε επαφές της Ελληνικής τράπεζας με funds σε Ευρώπη και Αμερική για πώληση των ΜΕΔ.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Εδραιώνουν θέσεις στη νεκρή ζώνη οι Τούρκοι» γράφει ότι μετά τα Στροβίλια και την Λουρουτζίνα, στρατιωτικά τετελεσμένα προσπαθούν να παγιωθούν και στην περιφέρεια Μόρφου ενώ παραβιάσεις καταγγέλλει και το Παραλίμνι που ζητεί ανάπτυξη νεκρής ζώνης. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Μάικ Δουκάκις για το Κυπριακό, τον Τραμπ και το Λας Βέγκας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέο γύρο εκποιήσεων και πως στο σφυρί βγαίνουν 124 τεμάχια.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «Sunday Mail» με τίτλο «Πραγματικό αντίκτυπο από τους φόρους του βορρά στη βοήθεια» αναφέρεται στις επιπτώσεις από την απόφαση του καθεστώτος για επιβολή φόρων σε τρόφιμα που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους και στην ιστορία ενός νοσοκόμου από το Ριζακάρπασο που βλέπει περίπου 100 άρρωστους στην περιοχή της Καρπασίας. Αλλού γράφει ότι εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως κύριος στόχος του παραμένει η επανένωση του νησιού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Ρωσία ενημέρωση για την υπόθεση Browder.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/10/2017 10:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: