Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι χθεσινές ανακοινώσεις της ExxonMobil στη Λευκωσία για τις γεωτρήσεις που θα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, η αναμενόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η ακύρωση γαμήλιας δεξίωσης Ρώσων στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο “`Ανασσα” όπου αναπαράγονται χελώνες, ο απόηχος της δημοσιοποίησης των δηλώσεων για το πόθεν έσχες, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το δείπνο για Κύπριους και Ελληνες Ευρωβουλευτές που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής στις Βρυξέλλες, επειδή σε αυτό προσκλήθηκαν και οι Ευρωβουλευτές της “Χρυσής Αυγής, οι αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό και η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Νομοθεσίες του ποδαριού και με βούλα του Ανωτάτου”, πως το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματικούς 15 από τους 16 νόμους που ψηφίστηκαν στις 14 Απριλίου 2016. Επίσης γράφει πως η ExxonMobil προσανατολίζεται στη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως η Χρυσή Αυγή “χάλασε” δείπνο του Δημήτρη Συλλούρη για Κύπριους και Ελληνες Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Απού φύει φύει … για το Πόθεν `Εσχες”, γράφει, στο κύριο του θέμα, πως άρον-άρον πάει στη Βουλή ο δεύτερος νόμος για τους χιλιάδες ελεγχόμενους και για παραιτήσεις υπό το φόβο της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων. Αλλού γράφει πως το αποτέλεσμα των δυο ερευνητικών γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 10 το δεύτερο μισό του 2018 θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις της ExxonMobil. Επίσης αναφέρεται στην ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, του οποίου έμεινε μόνο η πρόσοψη.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Ναυάγιο χωρίς ευθύνες”, πως ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει πρόθεση να επιρρίψει ευθύνες μέσα από την έκθεσή του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει πως χάος επικρατούσε στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων στην ΕΕ και πως ο Γενικός Ελεγκτής καταγράφει περίπτωση στενογράφου με μισθό άνω των 6 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Επίσης γράφει πως υπάρχει ανάκαμψη της αγοράς αυτοκινήτου ενώ ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζουν οι εγγραφές εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Πρώτη κατοικία νεαρής οικογένειας στο σφυρί” γράφε, στο κύριο της θέμα, πως στις τρεις το απόγευμα σήμερα θα πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας της πρώτης κατοικίας ιδιοκτησίας νεαρού ζευγαριού με ανήλικο τέκνο. Αλλού αναφέρεται στις εργασίες με μπουλντόζα στην παραλία της Ανασσας στην οποία αναπαράγονται χελώνες, για την τέλεση γάμου Ρώσων. Ακύρωση της εκδήλωσης ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης. Επίσης αναφέρει πως αυξημένους ελέγχους στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές ζήτησε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Δημιουργία θέσεων εργασίας λόγω των γεωτρήσεων”, αναφέρεται στις χθεσινές ανακοινώσεις από πλευράς της ExxonMobil στη Λευκωσία για δυο γεωτρήσεις που προγραμματίζει στην κυπριακή ΑΖΟ το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αλλού αναφέρεται στην ακύρωση γαμήλιου πάρτι στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο “`Ανασσα” στην οποία αναπαράγονται χελώνες. Επίσης γράφει πως οι βουλευτές υπεραμύνονται της ανυπαρξίας ποινών για αναληθείς δηλώσεις για το πόθεν έσχες.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/09/2017 07:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: