Ο Ντένις Δρουσιώτης με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Φωτογραφία greeknewsonline.com

“Έφυγε” ο Ντένης Δρουσιώτης, ο άνθρωπος που “εκτίναξε” τις κυπριακές εξαγωγές στις ΗΠΑ

Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ντένης Δρουσιώτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων καθιέρωσε και την επίσημη ονομασία προέλευσης του χαλουμιού.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Κύπριους μετανάστες γονείς και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, απ’ όπου έλαβε δίπλωμα μάστερς στα Διεθνή Οικονομικά. Από το 1977 και μέχρι την μετάθεσή του στην Κύπρο για σύντομο διάστημα το 2005, υπηρέτησε ως διευθυντής του Εμπορικού Γραφείου της Κύπρου στις ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια της 28ετούς θητείας του εφάρμοσε προγράμματα προώθησης των κυπριακών εξαγωγών στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν από τις $ 700.000 σε περισσότερο από $ 32 εκατομμύρια ετησίως. Ο Ντένης Δρουσιώτης καθιέρωσε τη συμμετοχή της Κύπρου σε πολλές εμπορικές εκθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένου του Fancy Food Show, της έκθεσης κοσμημάτων κλπ. Όμως τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η εγγραφή της ονομασίας προέλευσης του χαλουμιού στις ΗΠΑ και η προώθηση του Κυπριακού κρασιού Κομανταρία καθώς και άλλων κυπριακών κρασιών.

Εχοντας την αγγλική ως πρώτη γλώσσα και αναπτύσσοντας ισχυρές σχέσεις με σημαντικούς δημοσιογράφους, άνοιξε νέους δρόμους για την Κύπρου στις ΗΠΑ, πέραν του εμπορίου. Όπως η μεγάλη του συμβολή στην κινητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης για την επιστροφή των κλεμμένων ψηφιδωτών τη Κανακαριάς.
Όπως θυμάται ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, ήταν «ο μεγάλος αγώνας του Ντένης Δρουσιώτη για το χαλούμι, που του χάρισε την ονομασία `κύριος Χαλούμι»`.
Η ιδέα της εγγραφής της ονομασίας προέλευσης του χαλουμιού στην Αμερική ήταν ιδέα του Φίλιπ Κρίστοφερ, όπως μας είχε πει παλαιότερα ο εκλιπών. Αν και η εγγραφή έγινε το 1990, χρειάστηκαν 7ετείς δικαστικοί αγώνες με τη Δανία, μέχρις ότου οριστικοποιηθεί η κατοχύρωση του διάσημου πλέον και στην Αμερική παραδοσιακού κυπριακού τυριού. Κι από τότε, η Κύπρος κατοχύρωσε το χαλούμι και στον Καναδά και τη Βραζιλία.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου με την ευκαιρία της μετάθεσής του Ντένης Δρουσιώτη το 2005, ο ιδρυτής του οργανισμού Ανδρέας Κωμοδρόμος είπε πως ο Ντένης Δρουσιώτης “πέτυχε ένα μεγάλο θαύμα για το μικρό νησί της Κύπρου“ εισάγοντας το χαλούμι, την κουμανταρία και άλλα κυπριακά προϊόντα, περιλαμβανομένων των εσπεριδοειδών και του φρέσκου ψαριού στην αμερικανική αγορά. Σήμερα το χαλούμι βρίσκεται στα ράφια μεγάλων αμερικανικών υπεραγορών τροφίμων και σερβίρεται στα καλύτερα εστιατόρια».

Καθοριστική ήταν η συμβολή του Ντένη Δρουσιώτη στην ίδρυση του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο υπηρέτησε και ως πρόεδρος και αργότερα τσέρμαν του διοικητικού του συμβουλίου.
Μετά από την αφυπηρέτηση του από το υπουργείο Εμπορίου ίδρυσε την εταιρεία Equis Trading Inc, η οποία ανέλαβε εκστρατείας προβολής στις ΗΠΑ του χαλουμιού και των κρασιών.

Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Γραφείο του Ειδικού Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών, ως εκπρόσωπο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ως οικονομικός σύμβουλος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σε άλλες πολυμερείς διασκέψεις. Ήταν σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και υπηρέτησε ως Διευθυντής του ΚΟΤ για τη Βόρεια Αμερική 1980-1990. Εχει επίσης συμμετάσχει σε διάφορες ενώσεις, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, η Ένωση Αμερικανών Εξαγωγέων και Εισαγωγέων, η Αμερικανική Εταιρεία Τυροκομίας και είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οίνου.

Στις διακρίσεις με τις οποίες έχει τιμηθεί συμπεριλαμβάνονται το Βραβείο «Ελλις Άιλαντ», το Βραβείο «Ευαγόρα Παλληκαρίδη» του Παμπαφίου Συνδέσμου Αμερικής, καθώς και από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κ.α.

Ο εκλιπών καταλείπει τη σύζυγό του Πόλυ, τα παιδιά τους Ντένης Τζούνιορ και Μάγκι και τον αδελφό του Δημήτρη Δρουσιώτη, ενώ λεπτομέρειες για την κηδεία θα δοθούν από την οικογένεια.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 16/09/2017 10:30

Be the first to comment on "“Έφυγε” ο Ντένης Δρουσιώτης, ο άνθρωπος που “εκτίναξε” τις κυπριακές εξαγωγές στις ΗΠΑ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*