Σχέδιο Άγκυρας και Ακιντζί να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στον Αναστασιάδη για το Κραν Μοντανά




Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πώς θα πολιτευτεί στο επόμενο διάστημα στήνοντας ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) κατά του Νίκου Αναστασιάδη το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (Ανδρέας Πιμπίσιης).

Η όλη προσέγγιση του κατοχικού ηγέτη δείχνει ότι θέλει να εκμεταλλευθεί τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο Κυπριακό προκειμένου να πλήξει προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η καλά σχεδιασμένη προσπάθεια των Τούρκων θα γίνει πάνω σε δύο άξονες:

  • Πρώτον, με αναφορές που αφορούν τη διαδικασία των συνομιλιών και το πώς τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
    Δείχνει πως είναι έτοιμος να στηριχθεί και σε κατηγορίες από Ελληνοκύπριους πολιτικούς (επικαλέστηκε τον ΓΓ ΑΚΕΛ) για να επιτεθεί κατά του ΠτΔ. Δεύτερον, προβαίνοντας σε παράλληλες κινήσεις, όπως συμβαίνει με τις αποφάσεις για Αμμόχωστο και Μαρωνίτες, οι οποίες πιστεύει ότι θα προκαλέσουν κλίμα αντιπαράθεσης εντός της ε/κ κοινότητας με τις ζημιές να τις πληρώνει προσωπικά ο Ν. Αναστασιάδης.

Πάντως, αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Μ. Ακιντζί η κυβέρνηση τον κάλεσε αντί να παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας και να εξυπηρετεί του στόχους της Τουρκίας να αναλογιστεί τους Τουρκοκύπριους και να εργαστεί προς όφελός τους.

Την ώρα που στην Κύπρο η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στην ε/κ πλευρά, στη Νέα Υόρκη η Αίγυπτος πήρε ξεκάθαρη θέση.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρέσβης της Αιγύπτου επιδοκίμασε τις προτάσεις Αναστασιάδη κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη να τηρηθούν οι αρχές της διαφάνειας και της συμπερίληψης όλων των μελών του Σ.Α., ενώ θα διαπραγματευόμαστε αντικειμενικά στη βάση όλων των σχετικών ψηφισμάτων».

Ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ , αφού σημείωσε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε απογοήτευση που οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα δεν οδήγησαν σε επιτυχία, παρά τις προσπάθειες όλων, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σκίτσο του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Σκίτσο του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: