Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ένατη ημέρα διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα, οι προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η εκεί άφιξη σήμερα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η προσδοκία πως αν υπάρξει πρόοδος θα κληθούν και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας καθώς ο συνεχιζόμενος καύσωνας είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Μεγάλη μέρα η σημερινή” γράφει ότι η επιστροφή Γκουτέρες σήμερα στο Κραν Μοντάνα δίνει ώθηση στις συνομιλίες. Τσίπρας, Μέι και Γιλντιρίμ περιμένουν το αποτέλεσμα της σημερινής επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ για να μεταβούν κι αυτοί στην Ελβετία, μάλλον την Δευτέρα στην Γενεύη και όχι στο Κραν Μοντάνα. Αλλού, γράφει ότι στα 20 καλύτερα έργα του παγκόσμιου διαγωνισμού που διοργάνωσε η Saatchi Gallery στο Λονδίνο, βρίσκεται το έργο τέχνης “περιστέρι της ειρήνης”, της εμπορικής σχολής Μιτσή Λεμύθου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μια 71χρονη είναι το τρίτο θύμα του καύσωνα.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Κίνηση χωρίς ανταπόκριση” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από ένα οκταήμερο παντελούς έλλειψης προόδου αποφάσισε χθες να κάνει κίνηση σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και την ίδια ώρα να πάει το βάρος προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς. Αλλού, γράφει ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το δεύτερο κρίσιμο στάδιο μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3, αφού μετά την επιτυχημένη εκτόξευση, από το απόγευμα της Τρίτης, μετά από σειρά ελιγμών, τέθηκε και σε γεωστατική τροχιά πάνω από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών απαντά στον Γενικό Ελεγκτή για τις μετοχές του Συνεργατισμού.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Συνολική διαπραγμάτευση με Γκουτέρες” γράφει ότι στο πλαίσιο Γκουτέρες και στην ίδια την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ θα διεξαχθούν οι σημερινές συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα. Αναμένεται να συζητηθούν όλα τα εκκρεμούντα θέματα, με τις δύο πλευρές να καλούνται να τοποθετηθούν και να πάρουν αποφάσεις. Δεν αποκλείεται αν προκύψει πρόοδος, να κληθούν και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Αλλού γράφει ότι “στον αναπνευστήρα είναι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου”, όπως δήλωσε μετά από επίσκεψη ο Γιώργος Λουκαΐδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άνοιξε τις πύλες του το 30ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, πλούσιο πολιτιστικά και σε αγωνιστικά μηνύματα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Τα σχέδια απορρίφθηκαν ως να μην έχουν τίποτα το καινούργιο” γράφει ότι μετά την ανακοίνωση αργά την Τετάρτη, της άφιξης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για σήμερα στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε πακέτο προτάσεων για να σπάσει το αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι τα βιοκαύσιμα φέρεται να είναι η αιτία της πρόσφατης πυρκαγιάς στο Βασιλικό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αραβικά κράτη απείχαν από το να προχωρήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις κατά του Κατάρ παρά την “αρνητική” στάση στα αιτήματα τους.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/07/2017 08:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: