Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Αναλύσεις, εξελίξεις και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που αφορούν το Κυπριακό, οι εξελίξεις σε σχέση με τη γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που ενδεχομένως να δημιουργούνται, οι εκδηλώσεις χτες για καταδίκη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και τέλος η επίσκεψη στην Κύπρο της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου 2017.

Υπό τον τίτλο «Έτσι υπέταξε η Άγκυρα τον Ακιντζί» η «Αλήθεια» φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος εκφράζει ανησυχία για την προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της την τ/κ κοινότητα και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα κατέπνιξε την όποια προσπάθεια «ενηλικίωσης» της τ/κ κοινότητας και εξανάγκασε τον Μουσταφά Ακιντζί να υποταχθεί και να συμμορφωθεί με τις τουρκικές θέσεις επί όλων των θεμάτων που διαπραγματευόταν στο Κυπριακό. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι θέμα μερικών ωρών είναι πλέον να αρχίσει η γεώτρηση του West Capella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού, γράφει ότι τη μνήμη των πεσόντων κατά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας τίμησαν χτες ανήμερα του πραξικοπήματος πολιτεία, Βουλή, συγγενείς και απλοί πολίτες.

Υπό τον τίτλο «Αγγλικές ιδέες για ασφάλεια» η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι βρετανική φόρμουλα για το θέμα της Ασφάλειας συζητείται στο παρασκήνιο και ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Λονδίνο κινείται παρασκηνιακά προωθώντας ιδέες οι οποίες συνιστούν εν πολλοίς παραλλαγή της τουρκικής θέσης όπως την κατέθεσε ο Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα, με μείωση στρατού και διατήρηση εγγυήσεων. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Πολιτεία τίμησε χτες τους πεσόντες που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και αγωνίστηκαν για υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας. Αλλού γράφει ότι κύκλοι της Κομισιόν ήθελαν τον Κοτζιά εκτός Κραν Μοντάνα καθώς τον θεωρούσαν εμπόδιο στην προώθηση λύσης.

Υπό τον τίτλο «Ασέβεια στην ηρωική Αντίσταση» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το 1974, πραγματοποιήθηκε η ειδική σύνοδος της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε δεύτερο της θέμα γράφει ότι μνημονεύτηκε χτες η θυσία των υπερασπιστών της Δημοκρατίας και της νομιμότητας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αλλάζουν στρατηγική οι τράπεζες και ετοιμάζουν πωλήσεις μεγάλων πακέτων δανείων από τον Σεπτέμβριο.

Υπό τον τίτλο «Τουρίστες έμειναν εκτεθειμένοι» η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Αστυνομία ζητά την έκδοση ευρωπαϊκού και διεθνούς εντάλματος εναντίον ενός Βρετανού ο οποίος φέρεται μαζί με τη σύζυγο του, να πουλούσαν εισιτήρια για μουσική εκδήλωση η οποία δεν έγινε, ενώ το 2016 άφησαν και το λογαριασμό του ξενοδοχείου στο οποίο είχαν διευθετήσει τη διαμονή των τουριστών στους οποίους είχαν πουλήσει τα εισιτήρια, απλήρωτο. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι σειρήνες ήχησαν χτες σε ανάμνηση της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.  Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Πατρότητας ζητά όπως το Οικογενειακό Δικαστήριο εξετάζει πιο γρήγορα και πιο δίκαια τις υποθέσεις.

Υπό τον τίτλο «Ο Άιντε ζούσε μέσα σε μια πλάνη» η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» παρουσιάζει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν καλής πίστης, πλην όμως έχει το ελάττωμα να πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό που ήθελε να συμβεί και «ζούσε σε μια πλάνη ότι τα πάντα ήταν σχεδόν λυμένα». Αλλού γράφει ότι το ναυάγιο στον Κραν Μοντάνα έφερε και τη ρήξη στην άτυπη συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σε μια κίνηση με πολιτικούς συμβολισμούς η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας ενδεχομένως να επισκεφτεί αύριο και το πλωτό γεωτρύπανο της κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Υπό τον τίτλο «Γεώτρηση και τα σκυλιά γαβγίζουν» η εφημερίδα «Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σκηνικό τεχνητής έντασης με την αποστολή φρεγάτας κοντά στην περιοχή της επικείμενης γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ από την κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL στήνει η Άγκυρα. Αλλού γράφει ότι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας αναφέρει πως πιο ανησυχητικές είναι οι πυρκαγιές τον Αύγουστο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ πάει η Ουκρανία.

Υπό τον τίτλο «Ενεργειακό τείχος» η «Σημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα ότι νέα δεδομένα δημιουργεί στο ενεργειακό και γεωπολιτικό σκηνικό της Αν. Μεσογείου η έναρξη των εργασιών της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ -TOTAL στο θαλάσσιο τεμάχιο «Ονησίφορος» στην κυπριακή ΑΟΖ για ανεύρεση υδρογονανθράκων και πως πρόκειται για σημαντική εξέλιξη η οποία αναβαθμίζει δραστικά το γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα παρουσιάζει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών θεωρεί ότι την κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο στη Διάσκεψη της Ελβετίας φέρει η Τουρκία. Αλλού γράφει ότι τα high end οδηγούν την αγορά στα ακίνητα.

ΚΥΠΕ – Ηλίας Μαυροκέφαλος – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/07/2017 11:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: