Τα πρωτοσέλιδα θέματα του κυπριακού Τύπου: Κυριαρχούν οι επαφές της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, η νεανική παραβατικότητα και η κατάσταση στη Γάζα

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Το αποτέλεσμα των επαφών της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρίας Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ κυριαρχεί στις πλείστες εφημερίδες. Αλλά θέματα είναι αναλύσεις για την κατάσταση στα κόμματα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, η νεανική παραβατικότητα, η κατάσταση στη Γάζα, οι καθυστερήσεις στο έργο για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας κ.α.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο “Η Ολγκίν σε απόγνωση αναζητεί τελευταία διέξοδο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πήρε το σφυγμό της κοινωνίας και το πράσινο φως της διεθνούς κοινότητας και διερευνά τη σύγκληση πενταμερούς με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαυροφορεμένοι άνδρες βγήκαν έξω από μαγαζί (δεν γράφει πόλη/τοποθεσία) για να στείλουν μήνυμα και προστάτευαν το μαγαζί από την αντίπαλη φατρία, με κανένα ίχνος φόβου από την Αστυνομία και τις αρχές του κράτους. Αλλού αναφέρει ότι σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η μείωση των τιμών των καυσίμων.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μια πρόταση για τριμερή με φόρμουλα στο τραπέζι» για εναλλακτικές σκέψεις για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και ότι η Προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ θα καταθέσει την έκθεσή της στις 4 Ιουλίου. Αλλού αναφέρει ότι η ΕΝΙ ετοιμάζει πλάνο για γρήγορη ανάπτυξη κυπριακών κοιτασμάτων, το οποίο θα υποβάλει στην κυπριακή Κυβέρνηση και θα καλύπτει το εξαγωγικό κομμάτι. Γράφει επίσης ότι φουντώνει το κίνημα υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βήμα με βήμα το σχέδιο Β’» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στα χέρια του Αντόνιο Γκουτέρες είναι τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό, ενώ η Αγκυρα επιχειρεί να “τουμπάρει” την αποστολή της Μαρίας Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι αγώνας αντοχών και επιβίωσης για πολλούς κομματικούς σχηματισμούς, ενώ αναμένονται αλλαγές στον κομματικό χάρτη. Αναφέρει επίσης αλλού ότι σύμφωνα με την Εφορο Εταιρειών Ειρήνη Χρυσοστόμου, οι υφιστάμενες χρηματικές κυρώσεις οδήγησαν σε μεγάλη συμμόρφωση για τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δύσκολη μέχρι στιγμής η σύνθεση του παζλ για επανέναρξη των συνομιλιών» και γράφει ότι η Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ βρίσκει μπροστά της απροθυμία και έλλειψη πραγματικής θέλησης και δεν κατάφερε να κάμψει την επιμονή του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών, ούτε να εξασφαλίσει από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη δέσμευση για ανάληψη πρωτοβουλίας. Σε άλλο θέμα δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει μια απέραντη αβίωτη έκταση νεκρών ψυχών κάθε ηλικίας και φύλου, ενώ την ίδια τύχη έχει και η Ράφα. Αναφέρει αλλού ότι εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη Μαρίνα Λάρνακας.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο «Το σήριαλ με την Μαρίνα σε κρίσιμη φάση» γράφει στο κύριο της θέμα ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική εργασία από την υπογραφή του συμβολαίου το 2020. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων ότι η δολοφονία του Θανάση Νικολάου απέδειξε την ύπαρξη του βαθέως κράτους. Γράφει επίσης αλλού ότι η ιστορική αστυνομική διεύθυνση στην Πύλη Πάφου είναι έτοιμη για λίφτινγκ, κάτι το οποίο αξίζει εδώ και καιρό.

H εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η Πολιτεία έρμαιο των εθνικών εργολάβων» γράφει ότι διαχρονικά στην Κυπριακή Δημοκρατία υπήρχαν εταιρείες που χαρακτηρίστηκαν “εθνικοί εργολάβοι” μιας και αναλάμβαναν τα περισσότερα δημόσια έργα. Αναφέρει επίσης σε άλλο θέμα ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα επιδιώκει τη διατήρηση του καλού κλίματος. Αλλού γράφει ότι η νεανική παραβατικότητα εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Τουρκικές κανονιές με συγκυριαρχία και ΜΟΕ για άλλοθι…» και γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη με “θαλασσόλυκο”, “Εφεσο”, “θαλάσσια drones καμικάζι” και αποβατικές ασκήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κρεσέντο εγκληματικότητας, με την Αστυνομία… “απούσα”. Αλλού δημοσιεύει debate τριών υποψηφίων δημάρχων για τον Δήμο Λάρνακας.

ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ
Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και του Ράμα στην Ελλάδα στους πρωτοσέλιδους τίτλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: