Ζητούν την “βοήθεια” της υπερδύναμης: Έτοιμος να …τηλεφωνήσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ




Έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση που η διαδικασία δεν θα προχωρήσει φέρεται να είναι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς, αν και η Αμερική απουσιάζει από τη Διάσκεψη της Ελβετίας, καθώς η εξωτερική της πολιτική είναι “αφιερωμένη” σε άλλα διεθνή θέματα. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα από την αμερικανική πρωτεύουσα, λόγω της διαφοράς της ώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη θα παρέμβει, εάν και εφόσον χρειαστεί τούτο, προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις προς τις δυο πλευρές «για να συνεργασθούν». Βεβαίως, δεν έχει ευθύνη ο κ. Αναστασιάδης για το αδιέξοδο, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία μέχρι στιγμης δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση για τα θέματα της ασφάλειας.

Την πληροφορία για τηλεφώνημα του κ. Πενς διακινεί η πλευρά του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος είναι “στριμωγμένος” καθώς οι διάφορες “ταχυδακτυλουργίες” που κάνει δεν του βγαίνουν.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν πως ο Άιντα επιχειρεί να διαμορφώσει θετικό κλίμα ενόψει και της άφιξης του Αντόνιο Γκουτέρες στο ελβετικό θέρετρο.

Επειδή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ακόμη δεν είναι οριστικό το ταξίδι του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Άιντα προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος ότι «υπάρχουν θετικές εξελίξεις» για να έλθει στο Κραν Μοντάνα.

Ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του δεν θέλουν να παρευρεθούν σε μια διαδικασία που θα καταρρεύσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: