Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων στο Κραν Μοντάνα και τα τρία ερωτήματα που τέθηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη και θα απαντηθούν σήμερα από τις δύο πλευρές καθώς και η χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας που έστειλε μηνύματα για επανένωση στην Ελβετία, είναι τα κύρια θέματα στον σημερινό Κυπριακό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Πρώτη μέρα: Καλό κλίμα!” γράφει ότι η πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων στο Κραν Μοντάνα ξεκίνησε και έληξε χωρίς συγκρούσεις. Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις γνωστές θέσεις τους για το καυτό θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Η τουρκική πρόταση δεν μας ικανοποίησε και ως εκ τούτου ο ΒΓΓ του ΟΗΕ υπέβαλε τρία ερωτήματα με εναλλακτικές προτάσεις, επί των οποίων οι πλευρές θα απαντήσουν σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει για ακατάλληλο νερό στην υδροδότηση γιατί χρησιμοποιείται χλώριο. Αλλού, αναφέρεται στον 97χρονο Κωνσταντίνο Γεωργιάδη από την Κοκκινοτριμιθιά που πήρε το δεύτερο πτυχίο του και τώρα πάει για πτυχίο Νομικής.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Καταθέτουν γραπτώς θέσεις” γράφει ότι τις θέσεις τους επί τριών ερωτημάτων που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη θα καταθέσουν γραπτώς σήμερα τα πέντε μέρη που συμμετέχουν στην Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Τα ερωτήματα αφορούν ποια θα είναι η κατάσταση πραγμάτων στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πώς αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες σε ότι αφορά την ασφάλεια των Τ/κ και των Ε/κ και ο μηχανισμός εφαρμογής της λύσης. Αλλού, αναφέρεται σε εξώδικο για τους διοργανωτές του Ράλι από το Τμήμα Δασών για τις κούρσες σε κρατικό δάσος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τελετή βράβευσης για τον διαγωνισμό μαθητικών εφημερίδων που διοργανώθηκε για δέκατη χρονιά από τον Φιλελεύθερο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ανοίγουν τα χαρτιά τους για εγγυήσεις” γράφει ότι με εναρκτήριες τοποθετήσεις και με κατάθεση προτάσεων από πλευράς της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά και με τρία ερωτήματα από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. Αλλού, γράφει ότι από κάθε γωνιά της Κύπρου χιλιάδες Ε/κ και Τ/κ μαζεύτηκαν στο τέρμα της οδού Λήδρας, φωνάζοντας για την ειρήνη τόσο δυνατά, ώστε να ακουστεί η φωνή τους μέχρι την Ελβετία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας μέσα από το χαμόγελο των ατόμων με σκληρόδερμα στέλνει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Η προσφορά της Τουρκίας δεν ικανοποιεί” γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε χθες βράδυ ότι τουρκική πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αναχωρώντας από την Διάσκεψη στο τέλος της ημέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν τρία ερωτήματα τα οποία θα απαντήσουμε σήμερα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εμπόριο προσώπων σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν πληρεί τα μίνιμουμ επίπεδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος συσχέτισε τα γονίδια καρκίνου με την μετάλλαξη.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/06/2017 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: