Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο θέμα του ΓεΣΥ και οι καταγγελίες του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, το Κυπριακό και η ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Άλλα δημοσιεύματα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, στο Λευκό Οίκο, την αντιπαράθεση Υπουργείου Παιδείας και δασκάλων, αλλαγές στα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις εκλογές στη Βρετανία.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ιούδας πολιτικός κινείται για να ακυρώσει το ΓεΣΥ” πως ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης κατάγγειλε χθες ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η ύστατη προσπάθεια του κατεστημένου να ακυρώσει το ΓεΣΥ. Αναζητούν πολιτικό αρχηγό για το ρόλο του Ιούδα. Μάλλον τον βρήκαν…» και προσθέτει ότι ο Υπουργός εννοούσε σαν Ιούδα τον Νικόλα Παπαδόπουλο με τη στήριξη της ΕΔΕΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ικανοποίηση για τη χθεσινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την προθυμία του κ. Μάικ Πενς να παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια του διαλόγου για το Κυπριακό, όποτε δημιουργείται ανάγκη. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό ενέκρινε προτάσεις για την άδεια πατρότητας, το επίδομα τέκνου και την παρένθετη μητέρα.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Κάνει πόλεμο ο Παμπορίδης” ότι ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, μαθαίνοντας το παρασκήνιο που εξελίσσεται με ομάδες συμφερόντων που προσεγγίζουν ασφυκτικά κόμματα και πολιτικούς για να βγουν μπροστά και να εμποδίσουν την ψήφιση των νομοσχεδίων, δείχνει αποφασισμένος να τους αποτρέψει καταγγέλλοντάς τους ανοικτά, χωρίς όμως να τους κατονομάζει ακόμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η αντιπαράθεση των δασκάλων και του Υπουργείου Παιδείας αφού και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους και επιμένουν στα επιχειρήματά τους. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία αποκλείει απόφοιτους ιδιωτικών σχολείων, προσθέτοντας ότι τους έκοψαν από εξετάσεις πρόσληψης λόγω ελληνικής γλώσσας.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Ναρκοπέδιο στρώνουν βουλευτές για ΓεΣΥ” αναφέρει πως στρωμένος με «νάρκες» που βάζουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, με τις ευλογίες συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, είναι ο δρόμος προς το Γενικό Σχέδιο Υγείας και ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αθετώντας τα συμφωνηθέντα και πατώντας στην πιο επικίνδυνη νάρκη επιχείρησαν να καταθέσουν τροπολογίες και να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια της μεταρρύθμισης της υγείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει δεκάδες αλλαγές στη θήρευση, προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων. Αλλού γράφει για σαρωτικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά ταμεία και αναφέρεται σε τεχνοκρατική ομάδα με πείρα σε διαρθρωτικές και αναλογιστικές μελέτες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Κόμματα κινούνται για να βουλιάξουν το ΓεΣΥ” γράφει πως μεγάλη φασαρία ξέσπασε την Πέμπτη με βουλευτές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΑΚΕΛ να κατηγορούν τους συναδέλφους τους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ότι επιχειρούν να τορπιλίσουν το εθνικό σχέδιο υγείας (ΓεΣΥ), την τελευταία στιγμή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν την Πέμπτη σε μια πρόωρη εκλογική διαδικασία στην οποία η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έπαιξε ένα μεγάλο στοίχημα, ελπίζοντας να αυξήσει τη μικρή πλειοψηφία των Συντηρητικών και να ενδυναμωθεί ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από τη χθεσινή υποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Υστατη προσπάθεια του κατεστημένου” αναφέρεται σε ύστατη προσπάθεια του κατεστημένου να ακυρώσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) καταγγέλλει ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΕΤΕΚ Στέλιου Αχνιώτη, ο οποίος προειδοποιεί ότι η έναρξη κατασκευαστικών εργασιών χωρίς άδεια οικοδομής είναι παράνομη. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Ανδρέας Μωϋσής, φωτοδότης των γενιών της Λύσης, έφυγε στα 70 του αλλά μας άφησε βαριά κληρονομιά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” με τίτλο “Μας κυβερνούν αμετανόητοι Γριβικοί” γράφει στο κύριο της θέμα πως «κράτος εν κράτει» είναι οι σύνδεσμοι και οι επιτροπές των ΕΟΚΑτζήδων και ότι σέρνουν από τη μύτη την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελληνική Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα γράφει «απαλλαγή εδώ και τώρα από τη συναγερμική διακυβέρνηση» και ότι «κόντρα στα ζιζάνια που ενσπείρουν άσπονδοι φίλοι, οι ΑΚΕΛιστές καλούνται να δουν τη μεγάλη εικόνα, το συμφέρον του τόπου, των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών». Αλλού γράφει «μισό εκ. ευρώ για τα χουβαρνταλίκια της κυβέρνησης».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Μας εγκλώβισε ξανά” πως αυτοεγκλωβίστηκε και εγκλώβισε την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Νίκος Αναστασιάδης, με την απόφαση της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης. Σε άλλο θέμα γράφει για ισχυρισμούς τουρκοκυπριακής εφημερίδας ότι ο Μάικ Σπανός είναι «πελάτης» του παράνομου Ερτζιάν. Αλλού γράφει «τι έλεγε το ΑΚΕΛ για τον Ζιαρτίδη και ο Ζιαρτίδης για τον Δ. Χριστόφια».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο “Σώζοντας τους λουόμενους της Κύπρου” γράφει πως η έλλειψη κονδυλίων και ένα μη ολοκληρωμένο καθεστώς που ρυθμίζει την ανάπτυξη ναυαγοσωστών βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των λουόμενων. Σε άλλο θέμα για την απεργία στα σχολεία, αναφέρεται σε οργισμένους γονείς και γράφει ότι οι δάσκαλοι κατηγορούνται ότι εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Αλλού γράφει για εισβολές σε σπίτια και ότι οικογένειες δέχονται επίθεση στα ίδια τους τα σπίτια.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/06/2017 09:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: