Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι διεργασίες, οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο που αφορούν την επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα είναι το θέμα που μονοπωλεί στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων κυπριακών εφημερίδων.

Άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακό Τύπος αφορούν τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας με τη ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ, τις δυσκολίες που φαίνεται να επιφέρει στην κτηματαγορά η αναγκαιότητα για ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου με επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα, τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα των εκλογών η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι,

Υπό τον τίτλο «Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι λίγες μέρες πριν από το Κραν Μοντάνα προσπαθούμε μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας με στόχο την εξυπηρέτηση κομματικών φιλοδοξιών, και ότι η απάντηση της ελληνικής πλευράς στο προσχέδιο Έιντε είναι προϊόν της συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο συνδυασμός τεχνολογίας και υγείας μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα θαύματα στις κατηγορίες της γενετικής, της ρομποτικής, της ογκολογίας, της τηλεϊατρικής, της νανοτεχνολογίες και άλλες σύμφωνα με τα όσα είπαν οι επιστήμονες που μίλησαν σε συνέδριο της Βουλής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού καλεί το Υπουργείο Παιδείας να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε όλα τα προβλήματα των δασκάλων πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Υπό τον τίτλο «Καλοβλέπουν ενδιάμεση λύση» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το Λονδίνο και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε κινούνται παρασκηνιακά επιδιώκοντας όπως στην επικείμενη Διάσκεψη προκύψει ενδιάμεση συμφωνία. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως με φόντο τον μυστικό οδικό χάρτη για την Τουρκία προέκυψε διπλή διαφωνία Αναστασιάδη – Γιούνκερ, με τον Πρόεδρο να αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και τον Γιούνκερ να έχει διαφορετική άποψη αναφέροντας ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις προς την Τουρκία στα ευρωτουρκικά προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόοδος στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πολύ πίσω είναι η Κύπρος στο e-shopping και πως στις πλείστες κατηγορίες η κατατάσσεται σε σχετική έρευνα της Eurostat τελευταία.

Υπό τον τίτλο «Δεν καταργείται η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης» η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Τουμάζος Τσιελεπής θεωρεί υπερβολικό τον θόρυβο για το σημείο στο προσχέδιο Έιντε που αφορά τη συνθήκη εφαρμογής υπογραμμίζοντας ότι η όποια νέα συνθήκη σε καμία περίπτωση μπορεί να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε να υποκαταστήσει τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι μεταρρυθμίσεις του τομέα της Υγείας έγιναν πια νόμοι, χρειάζονται όμως κάποια χρόνια για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ο βαριά ασθενής του τομέα της Υγείας. Αλλού γράφει ότι μετ’ εμποδίων προχωρά διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας.

Υπό τον τίτλο «Οι συνομιλίες σε σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή» η αγγλόγλωσση εφημερίδα ”Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι μήνες της καθυστέρησης και των εμποδίων ολοκληρώνονται στην Ελβετία, είτε επιτυχώς είτε ανεπιτυχώς. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι χαοτικές σκηνές εξελίχτηκαν στο Λονδίνο καθώς 27 συνολικά κτίρια-πύργοι έπρεπε να εκκενωθούν από τους ενοίκους τους καθώς δεν πέρασαν το τεστ πυροπροστασίας. Αλλού γράφει ότι ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης χαρακτήρισε τραγική την ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές.

Υπό τον τίτλο «Με καχυποψία στη νέα αφετηρία» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα ότι με την προσοχή στραμμένη στη συζήτηση της ουσίας του κεφαλαιώδους ζητήματος Ασφάλεια – Εγγυήσεις με το οποίο εγκαινιάζεται την Τετάρτη η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, πάει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Ελβετία. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως αν τα πράγματα εξελίσσονταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της όταν αποφάσιζε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, η Τερέζα Μέι θα γιόρταζε την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, την Παρασκευή, με μια συντριπτική ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της, όμως αντ’ αυτού έζησε μια πραγματική εβδομάδα των Παθών και έχοντας απωλέσει την αυτοδυναμία και αβέβαιη ακόμα και για την ψήφο εμπιστοσύνης το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πότε θα ανατραπεί. Αλλού γράφει ότι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Λάρνακας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας προβλέπει ο Υπουργός Μεταφορών.

Υπό τον τίτλο «Κόλπα Έιντε για τις εγγυήσεις» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι άλλα κόλπα εφηύρε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος στο κατά τα άλλα κοινό έγγραφο που ετοίμασε περιλαμβάνει την ιδέα για μια νέα Συνθήκη Εφαρμογής που θα υπογραφεί από τις νυν εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σωτήρης Σαμψών υποδεικνύει πως ούτε λάθη, ούτε υποχωρήσεις πρέπει να γίνουν στην Ελβετία. Αλλού γράφει ότι έτσι όπως λειτουργούν τα κόμματα γίνονται γάγγραινα για τη Δημοκρατία.

Υπό τον τίτλο «Ολοταχώς προς ενδιάμεση συμφωνία – Το Νοέμβριο τα δημοψηφίσματα» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ολοταχώς προς ενδιάμεση συμφωνία, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα του εγγράφου-οδηγό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προχωρούν τα Ηνωμένα Έθνη στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το μαχαίρι στον λαιμό της κτηματαγοράς βάζει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα με την άμμο στην κλεψύδρα του χρόνου για τη ψήφιση του από τη Βουλή να αδειάζει και τις Βρυξέλλες να είναι έτοιμες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να επιβάλουν πρόστιμο. Αλλού γράφει ότι πανέτοιμη να ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες και να χειριστεί σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΚΥΠΕ – Hλίας Μαυροκέφαλος – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/06/2017 12:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: