Η “αδράνεια” της Κίνας ως προς την άσκηση πίεσης κατά της Β. Κορέας προβληματίζει τον Τραμπ




Το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων για το εμπόριο κατά της Κίνας φέρεται να εξετάζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την απρόθυμη στάση του Πεκίνου ως προς την άσκηση πιέσεων στην Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Τραμπ εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Μεταξύ αυτών, η επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα στην αμερικανική αγορά.

Το ενδεχόμενο αυτό αξιολογεί κι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στο πλαίσιο έρευνας για τις επιπτώσεις του εισαγόμενου στις ΗΠΑ χάλυβα για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο Τραμπ θα προχωρήσει στην λήψη μέτρων κατά της Κίνας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος δράσης των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, χωρίς να έχουν γνωστοποιήσει το εύρος των διαθέσιμων επιλογών.

Έτσι, δεν αναμένονται αποφάσεις για το ζήτημα αυτό εντός των προσεχών ημερών.

Οι κινεζικές εισαγωγές χάλυβα στην αμερικανική αγορά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών ερευνών στις ΗΠΑ αναφορικά με τον εντοπισμό στοιχείων που ενδέχεται να επιβεβαιώσουν την άσκηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών από την μεριά του Πεκίνου.

Έμφαση δίνεται και στο ενδεχόμενο επιδοτούμενων εξαγωγών για τους Κινέζους επιχειρηματίες που εξήγαγαν χάλυβα στην αμερικανική αγορά. Υπό τη σκιά των ερευνών αυτών, οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ μειώνονται.

“Στο επίκεντρο των ενεργειών του Τραμπ βρίσκεται η προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας και των εργαζομένων της,” δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες του.

Στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας ο Τραμπ “αισθάνεται ότι έδωσε μία ευκαιρία στην Κίνα προκειμένου να διαφοροποιήσει την στάση της.” Ωστόσο, δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πιέσουν την Κίνα για να εξαντλήσει την άσκηση οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων στην Βόρεια Κορέα, προκειμένου να εγκαταλείψει τα προγράμματα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).

Το Πεκίνο από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι η επιρροή του έναντι της Πιονγιάνγκ είναι περιορισμένη, τονίζοντας ότι πράττει ό,τι είναι δυνατό.

“Έκαναν λίγα, όχι πολλά,” είπε ο ίδιος αξιωματούχος. “Στην περίπτωση που ( ο Τραμπ) δεν πάρει αυτό που αναμένει θα πρέπει να κινηθεί προς μία ευρύτερη ατζέντα εμπορικών κυρώσεων έναντι της Βόρειας Κορέας,” τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, Τέρι Μπράνσταντ, έφτασε χθες στο Πεκίνο, ενώ μίλησε σε δεκάδες δημοσιογράφους έξω από την πρεσβευτική κατοικία, δηλώνοντας ότι ελπίζει σε μια καλή συνεργασία με τους Κινέζους. “Πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε ορισμένα δύσκολα και πιεστικά θέματα, όπως η απειλή της Βόρειας Κορέας. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου,” τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Βόρειας Κορέας έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά τον θάνατο του Αμερικανού σπουδαστή Ότο Γουάρμπιερ την προηγούμενη εβδομάδα μετά από την 17μηνη φυλάκισή του στην Βόρεια Κορέα.

Το ζήτημα χειρισμού της κατάστασης έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επαφών που θα έχει στην Ουάσιγκτον, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραθέσει αύριο το βράδυ δείπνο προς τιμήν του στο Λευκό Οίκο, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί η διμερής διάσκεψη μεταξύ των δύο προέδρων. Μετά τη λήξη της θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθεί διακήρυξη των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Μουν θα έχει επίσης κύκλο διαβουλεύσεων με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αλλά και με την ηγεσία του Κογκρέσου. Πέραν από την κατάσταση έντασης με την Βόρεια Κορέα, στην ατζέντα των διμερών συζητήσεων συμπεριλαμβάνεται το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που έχει εγκατασταθεί στο έδαφος της Νότιας Κορέας, ζητήματα για την επιχειρησιακή λειτουργία του και το οικονομικό κόστος του, αλλά και θέματα που σχετίζονται άμεσα με το διμερές πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει την υλοποίηση κινήσεων για την μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών της με άλλες χώρες και τη Νότια Κορέα.

28/06/2017 12:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: