Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για νέο πόλεμο των Άστρων: Υποστηρίζουν ότι έστειλε στο διάστημα οπλισμένο δορυφόρο για την κατάρριψη των δικών της

File photo: Δορυφόροι σε τροχιά . Photo via eutelsat.com




Την προσοχή των αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει τραβήξει η πρόσφατη εκτόξευση του Ρωσικού δορυφόρου.

Οι Αμεριανοί  πιστεύουν ότι ο δορυφόρος θα μπορούσε να είναι ένα όπλο σχεδιασμένο για να επιθεωρεί και να επιτίθεται σε άλλους δορυφόρους.

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ (USSPACECOM) εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη 21 Μαΐου, αποκαλύπτοντας ότι το ρωσικό διαστημικό σκάφος που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ακολουθεί τώρα έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα του δορυφόρου να απειλήσει κρίσιμα διαστημικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.

Στις 16 Μαΐου, ο ρωσικός πύραυλος Soyuz εκτοξεύθηκε από την τοποθεσία του Πλεσέτσκ, που βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας. Η αποστολή αυτή εκτόξευσε τουλάχιστον εννέα δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένου του Cosmos 2576, ενός ρωσικού στρατιωτικού διαστημικού σκάφους «επιθεωρητή». Οι ΗΠΑ έχουν συχνά επικρίνει αυτού του είδους τους δορυφόρους για την απρόβλεπτη συμπεριφορά τους.

«Παρατηρήσαμε την δραστηριότητα και εκτιμούμε ότι είναι πιθανότατα ένα αντιδιαστημικό όπλο, πιθανώς ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της USSPACECOM.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη: «Η Ρωσία ανέπτυξε αυτό το νέο αντιδιαστημικό όπλο στην ίδια τροχιά με έναν κυβερνητικό δορυφόρο των ΗΠΑ».

Ομοιότητες με προηγούμενα αντιδιαστημικά φορτία

Ο Cosmos 2576 έχει εκπληκτική ομοιότητα με προηγούμενους ρωσικούς δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν το 2019 και το 2022. Αυτοί οι προηγούμενοι δορυφόροι, όπως οι Cosmos 2542 και Cosmos 2543, παρουσίασαν ανησυχητική συμπεριφορά, μεταξύ άλλων πλησιάζοντας ευαίσθητους κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ.

Το 2019, ένας τέτοιος δορυφόρος απελευθέρωσε ένα αντικείμενο στο διάστημα και ακολούθησε στενά έναν αμερικανικό δορυφόρο πληροφοριών του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης (NRO), το οποίο επιβλέπει τους δορυφόρους συλλογής πληροφοριών.

Μέχρι στιγμής, ο Cosmos 2576 δεν έχει προσεγγίσει κανέναν αμερικανικό δορυφόρο. Ωστόσο, διαστημικοί αναλυτές παρατήρησαν ότι βρίσκεται στον ίδιο τροχιακό δακτύλιο με τον USA 314, έναν δορυφόρο του NRO μεγέθους λεωφορείου που εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2021.

Ανησυχίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των συμμάχων

Σύμφωνα με δεδομένα που εξέτασε το Reuters, ο Cosmos 2576 φαίνεται να ακολουθεί την πορεία του USA 314 με μεγαλύτερη ταχύτητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δύο δορυφόροι ενδέχεται να έρθουν σύντομα πιο κοντά.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν προβλέψει την εκτόξευση του Cosmos 2576 και είχαν ενημερώσει τους συμμάχους τους για την εκτίμησή τους πριν από την ανάπτυξή του. Η εκτόξευση περιελάμβανε τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά ωφέλιμα φορτία, ένα μείγμα που αιφνιδίασε τους αναλυτές.

«Αυτό το μείγμα στρατιωτικών και πολιτικών ωφέλιμων φορτίων ήταν εντελώς απροσδόκητο. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό σε ρωσική εκτόξευση», παρατήρησε ο Bart Hendrickx, μακροχρόνιος αναλυτής που παρακολουθεί το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα.

Η ανάπτυξη του Cosmos 2576 έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Ρωσία αναπτύσσει διαστημικά πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν ολόκληρα δίκτυα δορυφόρων. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει ήδη εκτοξεύσει τουλάχιστον έναν δορυφόρο, τον Cosmos 2553, ο οποίος σχετίζεται με το πρόγραμμα πυρηνικών διαστημικών όπλων της.

Με πληροφορίες από Interest Engineering

Ανοίγει νέα επικίνδυνα διπλωματικά(;) μέτωπα η Μόσχα: Αναθεωρητισμός για τα θαλάσσια χωρικά της ύδατα στη Βαλτική – Άμεση αντίδραση της Φινλανδίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: