Ήμουν και παραμένω θιασώτης του διαλόγου για ειρήνη, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης




Τη διαβεβαίωση ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελούσε και θα αποτελεί την πρώτη και κύρια έγνοια του, “ήμουν και παραμένω θιασώτης του διαλόγου προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη” έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της 56ης Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ.

Είναι χάρη στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε που καταγράφηκε στη διαπραγμάτευση σημαντική πρόοδος σε μία σειρά καθοριστικών ζητημάτων όπως το κεφάλαιο διακυβέρνησης, οικονομίας, ΕΕ στο περιουσιακό και εν μέρει στο εδαφικό, πρόσθεσε.

Θα πρέπει να ομολογήσω, είπε, ότι παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες, παραμένουν προβλήματα τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους, είτε επηρεάζουν με κάποιες τελευταίες θέσεις κάποια ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργούν αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, “μια ανησυχία ως προς την πρώτη μέρα μετά τη λύση”.

Θέλησε να διαβεβαιώσει, όπως ανέφερε, ότι το δικό του όραμα, “που είναι και όραμα ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού” και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τ/κ, “μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να κατανοήσουμε όλοι, Ε/κ αλλά ιδιαίτερα και οι Τ/κ, ότι οι ευαισθησίες και ανησυχίες της μιας κοινότητας, πρέπει να είναι αμοιβαία και από την άλλη κοινότητα”.

Εάν θα δημιουργήσουμε ένα κράτος με προοπτική, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα πρέπει να είναι λειτουργικό προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, να είναι οικονομικά βιώσιμο και την ίδια ώρα η Τουρκία να κατανοήσει ότι αξιώσεις όπως η συνέχιση των εγγυήσεων, η εφαρμογή των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, “θέτει εν αμφιβόλω ή αυξάνει τη δυσπιστία των Ε/κ ως προς τις προθέσεις και διαθέσεις της ώστε να εξευρεθεί μια λύση που να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες”.

Θέλησε επίσης να διαβεβαιώσει ότι “δεν θα σταματήσω μέχρι την τελευταία ημέρα της εντολής που από τον λαό έλαβα, να αγωνίζομαι προκειμένου να πετύχω σε ένα όραμα, το όραμα που ήταν πάντα η πίστη μου και η διαχρονική πολιτική μου παρουσία το επιβεβαιώνει: μια επίτευξη λύσης που να επιτρέπει και στις δύο κοινότητες να γίνει αποδεκτή”. Που να επιτρέπει σε ένα νέο κράτος προοπτική να επιβιώσει, στις μέλλουσες γενιές να νιώθουν την ασφάλεια της συνδημιουργίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να επιτύχουμε μια λύση που να τύχει αποδοχής από τον κυπριακό λαό, είτε Ε/κ είτε Τ/κ.

“Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλεια μας είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ασφάλεια μας είναι η λειτουργία και εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ”.

Οικονομική ανάπτυξη και κίνητρα σε επιχειρηματίες

Μιλώντας για την οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που πλησιάζουν το 3%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις και προσδοκίες όλων των διεθνών αναλυτών είναι περισσότερο από ευοίωνες.

Η χώρα μας καταγράφει σήμερα τις καλύτερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της τελευταίας δεκαπενταετίας, πρόσθεσε, κάτι που καταδεικνύει, μαζί με τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας από τους πιο αυστηρούς κριτές. “Η ανεργία, αν και ακόμη ψηλή, τα τελευταία διαδοχικά τρίμηνα σημειώνει συνεχή πτώση”.

Για την επιτυχία – όπως είπε – της εξόδου από το μνημόνιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θέλει να την οικειοποιηθεί γιατί ανήκει σε όλους και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Βουλής και συγκεκριμένων κομμάτων, “τα οποία στήριξαν στρατηγικές επιλογές, που συνέβαλαν στις καταγραφόμενες επιτυχίες”.

Δημιουργικά συνέβαλαν οι θεσμοί, οι συντεχνίες εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και κυρίως οι πολίτες, οι οποίοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης έδειξαν την απαραίτητη υπομονή που μας επέτρεψε να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον βιομηχανικό κόσμο είπε ότι δεν θα ήταν υπερβολή πως χωρίς αυτούς, “ο άθλος της εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως να μην ήταν εφικτός”.

Για την επιτυχία αυτή δεν υπήρξε κάποια μαγική συνταγή, πρόσθεσε. “Χρειάστηκε ομοψυχία, αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και σωστός προγραμματισμός και εφαρμογή κατά γράμμα, συγκεκριμένων στρατηγικών”.

Αυτά, σε συνδυασμό με την παράλληλη ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών του τουρισμού και της ναυτιλίας, επέτρεψαν ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν στοχευμένες πολιτικές της κυβέρνησης που αποσκοπούσαν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας ότι το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο.

“Χρειάστηκε να εγκαταλείψουμε παλιές μεθόδους και πολιτικές, σε σχέση με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλόγιστες προσλήψεις και αυξήσεις στο δημόσιο τομέα και αλόγιστες παροχές του κράτους που σε κάθε περίπτωση, δημιουργούσαν τεράστια ελλείμματα και χρέη τα οποία μετακυλούνταν στον απλό φορολογούμενο πολίτη”.

Μεταξύ των πρώτιστων στόχων, συνέχισε, υπήρξε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων,ενώ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας έδωσαν από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης, πολεοδομικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα για νέες αναπτύξεις.

“Κίνητρα τα οποία, κατά κοινή ομολογία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της ύφεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Που χρησιμοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις και δημιούργησαν νέες επενδύσεις και νέα εισοδήματα”.

Διεκδίκησαν, ανέφερε, και πέτυχαν σημαντικότατη αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Κύπρο, ενώ αξιοποίησαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

“Συνάψαμε συμφωνίες τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, οι οποίες διαδραμάτισαν και αυτές καταλυτικό ρόλο στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην Κύπρο”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το σταθερό ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την οικονομική δραστηριότητα, προσθέτοντας ότι η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών επέτρεψε όχι μόνο τη διασφάλιση της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος και την αποφυγή νέων φορολογιών, αλλά μια σειρά φορολογικών όπως τη μείωση της έκτακτης εισφοράς για τους εργαζόμενους, την κάθετη μείωση κατά 75% του φόρου επί της ακινήτου περιουσίας για το 2016 και την πλήρη κατάργηση του από το 2017, φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για επικέντρωση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω ενός εντατικού διαλόγου μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, την ταχύτερη αδειοδότηση επενδυτικών έργων και γενικότερα τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

“Είναι σε αυτό το πλαίσιο που προχωρήσαμε σε ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης που αφορά την παραγωγή αναπτυξιακής πολιτικής, μέσα από τα νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει στη Βουλή και αφορούν τη δημιουργία τριών επιτελικών, αυτοτελών Υφυπουργείων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Ναυτιλίας, προς περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού και επιτελικού σχεδιασμού, με βήματα και αξιολόγηση”.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες η Βουλή θα εγκρίνει τα εν λόγω νομοσχέδια, “αφού είναι ρητή η θέση της κυβέρνησης πως ο διορισμός των νέων Υφυπουργών θα πραγματοποιηθεί μετά τις Προεδρικές Εκλογές του 2018”.

Παράλληλα, είπε, βρίσκεται υπό εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγών για αύξηση της αποτελεσματικότητας των Τμημάτων του δημοσίου, όπως στο Τμήμα φορολογίας, τον Έφορο Εταιρειών, το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία, το Τμήμα Μετανάστευσης, μέσω και της απλοποίησης των διαδικασιών αλλά και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας “μέσα από εισαγωγή νέων διαδικασιών και εργαλείων, που προάγουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού για κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας”. Μετά από νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα θα επανακαταθέσουμε τα νομοσχέδια στη Βουλή, είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “η θετική στάση που υποδείχθηκε πρόσφατα από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, μέσα από τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα μεταξύ δημοσίου και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα συνεχιστεί”.

Πρόταση της κυβέρνησης, είπε, είναι το Υφυπουργείο Ανάπτυξης να περιλαμβάνει ως αρμοδιότητα και ευθύνη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου, και τη σχετική λογοδοσία για την πρόοδο της χώρας γιατί “η ανάπτυξη δημιουργείται και διατηρείται μόνο μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων”.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/05/2017 15:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: