Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το ζήτημα της διαφθοράς στην Αστυνομία, οι εξελίξεις σε Κυπριακό και ΑΟΖ, αλλά και οι επαφές Έιντε στη Νέα Υόρκη, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα, που προβάλλονται είναι οι εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη για νέο πακέτο έργων στην Πάφο, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις «Χαλεπιανές» και οι κατηγορίες κατά ολιγάρχη του Καζακστάν.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πειθαρχική δίωξη για εννιά στην Αστυνομία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ελέγχονται πειθαρχικά για συγκεκριμένα παραπτώματα ο Υπαρχηγός Ανδρέας Κυριάκου και ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Λάμπρος Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, ενώ από εβδομάδας αποφασίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την παύση ή όχι του Υπαρχηγού. Επίσης, αναφέρεται στις εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη για νέο πακέτο έργων στην Πάφο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για όλα τα σενάρια αναλόγως των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων.

«Κάθοδος Λαβρόφ με πολιτικό βάθος» είναι ο τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι στην πιο κρίσιμη πολιτική συγκυρία για το Κυπριακό και με τα ενεργειακά να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λάβροφ κατεβαίνει στην Κύπρο με βαριά ατζέντα. Επίσης, δημοσιεύει την εκτίμηση του πρώην διοικητή της ΚΥΠ Ανδρέα Πενταρά ότι επιχειρείται δημιουργία τεχνητής κρίσης στην ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, είναι πρόωρο να μιλάμε για παύση Υπαρχηγού.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Χαράζει τον χάρτη δια πυρός» και γράφει ότι η επιβολή, δια της βίας, αλλαγής του χάρτη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της περιοχής είναι ο στόχος της Άγκυρας, όπως φαίνεται μέσα από ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει τις τελευταίες μέρες. Επίσης γράφει ότι η κρατική τράπεζα του Καζακστάν ζητά από την Κύπρο έκδοση εντάλματος σύλληψης και δίκη του ολιγάρχη Μουκχτάρ Αμπλιάζοφ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι διεξάγονται έρευνες για παρανομίες σε επιδόματα και ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται τρεις κυβερνητικοί αποσπασμένοι στις Βρυξέλλες.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εναλλακτικές προτάσεις εξετάζει ο ΟΗΕ» γράφει ότι δρομολογούνται εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις επαφές που είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ με τον ΓΓ και με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ και αναφέρει ότι κλειδί είναι η συνάντηση στις 17 Μαΐου Αναστασιάδη-Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει για επίθεση φασιστικών στοιχείων σε εκδήλωση για την Ομοσπονδία στο ΤΕΠΑΚ. Αλλού γράφει ότι ο παραιτηθείς Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος «έκοψε» την άδεια για το γήπεδο της Ομόνοιας, αλλά μετά υπέγραψε αύξηση του συντελεστή για χάρη άλλης ανάπτυξης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «’Άλλες επιλογές` αν δεν υπάρξει λύση σύντομα» ότι ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι ίσως χρειαστεί να τεθούν άλλες επιλογές επί τάπητος αν οι ηγέτες της Κύπρου δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Σε άλλο θέμα γράφει για τα σχόλια του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ ήταν νηφάλιος κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, ως απάντηση σε δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων. Επίσης γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θέλει λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση κατά της διαφθοράς στην Αστυνομία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/05/2017 09:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: