Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί,  η αντιπαράθεση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για το θέμα του μέλους του ΠΓ του ΔΗΣΥ Σάβιας Ορφανίδου, η διευκρίνιση του Στέλιου Χατζηιωάννου ότι δεν επιθυμεί κανένα πολιτικό αξίωμα και η αισιοδοξία ότι πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό γι αυτόν τον χρόνο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Μικρή πρόοδος υπάρχει όμως ακόμα δρόμος” γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν στον ορισμό του όρου νόμιμης διαμονής, υπάρχουν όμως εκκρεμούντα θέματα  και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλά για μη πρόοδο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στην διακυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι “δεν φεύγει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μάλλον…κουρεύεται”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “σύγκρουση Χάρη με Κληρίδη για τη σοβαρότητα” “λόγω της Σάβιας”.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ψαλιδίζουν την ελευθερία περιουσίας” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το πέρας της πρώτης εκ των τριών συναντήσεων που θα έχει με τον κ. Ακιντζί αυτόν τον μήνα, είπε ότι “εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι ότι (οι Τ/κ) εγείρουν θέμα όσον αφορά την ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως και ηγέρθη στην Γενεύη”. Αλλού γράφει ότι ο “Στέλιος Χατζηιωάννου δεν θέλει κανένα πολιτικό αξίωμα”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε σχέση με τον τουρισμό πάμε για νέο ρεκόρ το 2017.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Εγείρουν συνεχώς απαιτήσεις” γράφει ότι συμφωνούν από την μια οι δύο ηγέτες αλλά από την άλλη οι Τούρκοι επανέρχονται συνεχώς με νέες απαιτήσεις. Κατά την χθεσινή συνάντηση υπήρξε συμφωνία στον ορισμό του καθορισμού του τόπου νόμιμης διαμονής (legal domicile) και για την ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών από τους πολίτες του ομόσπονδου κράτους. Αλλού γράφει “νέα ακύρωση της θέσης διευθυντή Μέσης, η ΕΕΥ καλείται ξανά να προβεί σε διορισμό αναδρομικά από το 1998”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πράσινο φως από Ανώτατο για αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Τα βρίσκουν για τις τέσσερις ελευθερίες” γράφει ότι υπάρχει πλέον ένας συμφωνημένος ορισμός σε ότι αφορά τον καθορισμό του τόπου νόμιμης διαμονής (legal domicile) και την ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών από τους πολίτες μιας μελλοντικής ομόσπονδης Δημοκρατίας στο νησί. Αλλού γράφει ότι οι νέες τοποθετήσεις του Χάρη Γεωργιάδη για να δώσει πολιτική κάλυψη στο μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου και η αμφισβήτηση της σοβαρότητας των ανεξάρτητων θεσμών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “τρίτη η Κύπρος στην ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ο Γενικός Εισαγγελέας ανοίγει μέτωπο με τον Γεωργιάδη” αναφέρεται στην σύγκρουση που προέκυψε μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για την υπόθεση Σάβιας Ορφανίδου. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δεν ενδιαφέρεται για το προεδρικό αξίωμα.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική – Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Δέχθηκαν μέτρα, ζητούν ανταλλάγματα” γράφει ότι σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο δεσμεύσεων για το χρέος, το οποίο θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ρίχνεται από σήμερα η Κυβέρνηση. Αλλού γράφει για “αγκαλιές και χαμόγελα εν μέσω διαφωνιών” μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ κατά το πρώτο ταξίδι της στην Ρωσία με τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, γράφει για κρίσιμο ραντεβού των γιατρών για το ΓΕΣΥ αύριο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/05/2017 08:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: