Για υπαναχωρήσεις κατηγορεί τον κατοχικό ηγέτη ο Αναστασιάδης: Υπεραμύνεται της πρότασής του




Με νέες δηλώσεις ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υπεραμύνθηκε της πρότασής του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Τόνισε ότι υπέβαλε πρόταση «ουσίας και όχι διαδικασίας και απέρριψε την κριτική που του ασκείται».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα είχαν απόλυτο δίκιο όσοι τον κατηγορούν ότι θέτει προαπαιτούμενα, εάν ο διάλογος βρισκόταν στην αρχή.

Αλλά, πρόσθεσε, «έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια και στην ουσία ο διάλογος, που περιστρέφεται γύρω από τα τέσσερα κεφάλαια, βρίσκεται σε στασιμότητα».

Επανέλαβε ότι η πρόταση του στηρίζεται σε όσα έχουν συμφωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας- εγγυήσεων σε διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο.

Επίσης, υποστήριξε ότι, αν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια όσα του καταλογίζουν για σκοπιμότητες, «δεν θα υπέβαλα την πρόταση, αλλά θα επέλεγα τη λαθροβίωση των συνομιλιών, μέχρι τις προεδρικές εκλογές», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κάνοντας ανάλυση της χθεσινής δήλωσης Αναστασιάδη, σημειώνει ότι φάνηκε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε σε έξι σημεία:

1. Τι θα γίνει με τις «μη διατεθειμένες» περιουσίες

2.Τον ορισμό του «συναισθηματικού δεσμού»

3. Οι Τουρκοκύπριοι ζητούσαν πρωτογενές δίκαιο με μόνιμες παρεκκλίσεις στο περιουσιακό/προσφυγικό

4. Επιμονή στην «αποτελεσματική συμμετοχή» των Τουρκοκυπρίων και στο βέτο/θετική ψήφο σε κάθε απόφαση,

5. Επιμονή σε ρυθμίσεις για το δικαίωμα ιδιοκτησίας και για πλαφόν στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων, που θα δικαιούνται να επιστρέψουν/αποκτήσουν περιουσία στην τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία

6. Επιμονή στην παραχώρηση των «4 ελευθεριών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Τούρκους υπηκόους που θα διαμένουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού και δεν δέχονται το 4:1, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ και επιμένουν στο 1:1 για τους Τούρκους και Έλληνες πολίτες.

23/05/2017 19:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: