Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το κοινωνικό δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών που προετοιμάζεται κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Μαρτίου, η συνέχιση της αντιπαράθεσης Γενικού Ελεγκτή και Υπουργού Εσωτερικών, ο απόηχος της προχθεσινής απόδρασης από τις Κεντρικές Φυλακές, το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο και οι διαβουλεύσεις στον ενδιάμεσο χώρο για τις προεδρικές εκλογές, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Στον αέρα ο νόμος για το ασυμβίβαστο” γράφει ότι ο νομικός σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών ανατρέπει τα πάντα σχετικά με το νόμο για το ασυμβίβαστο, κάτι που φέρνει νέες εξελίξεις στο θέμα των κατηγοριών του Γενικού Ελεγκτή “για δήθεν ασυμβίβαστο του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου”. Αλλού, γράφει για το παγκόσμιο σοκ για το νέο αιματοκύλισμα από το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο. Σε άλλο της θέμα γράφει για κοινωνική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εντός Μαρτίου και στο βάθος συνομιλίες.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Επαναρχίζουν με δείπνο οι συνομιλίες”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στη Βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα. Αλλού αναφέρεται σε χαμηλά ποσοστά λοίμωξης από HIV στην Κύπρο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στην Πάφο αστυνομικοί έσωσαν γυναίκα με τεχνητές αναπνοές.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Εκβιασμός Ακιντζί, πράξη Β”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι στη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του τ/κ ηγέτη περιλήφθηκε νέος εκβιασμός από την τουρκική πλευρά προκειμένου να γυρίσει στις συνομιλίες, αφού απαιτεί απόφαση της Ολομέλειας για “διόρθωση του λάθους” για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανοίγει το φάκελο με τα κρατικά ενοίκια, όπου υπάρχουν περιπτώσεις με ψηλά ενοίκια που καίνε τις τσέπες των φορολογούμενων. Αλλού, γράφει ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις δεσμοφύλακες στις κεντρικές φυλακές καθώς οι δραπέτες τους έπιασαν στον ύπνο.

“Δραπέτευσαν … αθόρυβα και οι ευθύνες βοούν”, είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της “Χαραυγής”, η οποία γράφει για τη νέα διπλή απόδραση από τις Κεντρικές Φυλακές, η οποία, όπως αναφέρει, έρχεται να προστεθεί ως άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προβλημάτων του σωφρονιστικού ιδρύματος. Αλλού, γράφει για την έρευνα που παρουσιάστηκε χθες για το AIDS, με το 47% των πολιτών να δηλώνει ότι και μόνο στο άκουσμα του ιού νιώθει ανησυχία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι προετοιμάζεται κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών στα τέλη Μαρτίου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Διπλωματικό δείπνο και πάλι στα χαρτιά”, γράφει ότι προετοιμάζεται δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο μετά τη διακοπή των συνομιλιών το Φεβρουάριο λόγω της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, το οποίο ενδεχομένως να διεξαχθεί στις 29 ή στις 30 Μαρτίου. Αλλού, γράφει ότι και κυπριακές τράπεζες και εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες που επέτρεπε το ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων. Σε άλλο της θέμα, γράφει για το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο, και πως ο νεκρός τρομοκράτης είναι Βρετανός υπήκοος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” υπό τον τίτλο “Ξώπασχα ράβεται το κοστούμι υποψηφίου”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι η απόφαση για τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου φαίνεται ότι θα ληφθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα. Αλλού, γράφει για τις μεγάλες αξίες που μας δίδαξε παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο αείμνηστος Υπουργός Αμυνας Τάσος Μητσόπουλος. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι φάρμακο για τους πόνους της παχυσαρκίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Φυλακισμένη η πολιτική ευθιξία!”, γράφει για νέες αποδράσεις από τις Κεντρικές Φυλακές, σημειώνοντας πως “δεν ιδρώνει το αυτί του Ιωνά Νικολάου”. Αλλού, γράφει ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αναπληρώσουν την απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σε άλλο της θέμα γράφει για οργανωμένη υπόσκαψη του εργατικού κινήματος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι” κάτω από τον τίτλο “Το μυστικό δείπνο στο `προεδρικό` του Ακιντζί!”, γράφει στο κύριο του θέμα για “εγκληματικό ατόπημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ” λόγω του δείπνου του με τον Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα. Αλλού, γράφει για το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο και πως ηθικός αυτουργός για αυτό είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Έιντε “συνεχίζει τις σπιουνιές του” και επιδιώκει να βρεθεί τρόπος να γίνει αποδεκτή η σχιζοφρενική αξίωση της τουρκικής πλευράς για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Weekly” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πρόσφυγες σε φαύλο κύκλο” γράφει ότι το κράτος παρέχει κουπόνια σε αιτητές ασύλου για να ψωνίσουν από συγκεκριμένες υπεραγορές για διατροφή, ένδυση και υπόδηση, όμως αυτές έχουν πιο ακριβές τιμές από το μέσο όρο των υπεραγορών. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την πρώτη βδομάδα του Ιούνη. Σε άλλο της θέμα γράφει για την οικονομία στα κατεχόμενα και τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις η αδύνατη τουρκική λίρα.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/03/2017 08:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: