«Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό»: Δύσκολη η αξιολόγηση




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο στις 15.00.

06/03/2017 23:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:
Με όλα τα μεγάλα θέματα ανοιχτά ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23.00 το ραντεβού των υπουργών της  κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Η διαπραγματευτική ομάδα έδωσε νέο ραντεβού για τις τρεις το μεσημέρι της Τρίτης.

Αν και η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια εικόνα σύγκλισης παρά ταύτα η διαπραγμάτευση προχωρά σημειωτόν αφού όπως σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος τη Δευτέρα συζητήθηκαν “οι αριθμοί” δηλαδή “το πόσα πληρώνει το κράτος για συντάξεις και πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος”.

Αυτό σημαίνει ότι η κουβέντα για την προνομοθέτηση μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις έχει ανοίξει αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν μπει στην ουσία ούτε των μέτρων ούτε των ποσοστών μείωσης των συντάξεων. Ως εκ τούτου δεν συζητούν ούτε για το συγκεκριμένο όριο στο οποίο θα μειωθεί το αφορολόγητο καθώς βρίσκονται ακόμη σε φάση τεκμηρίωσης των αριθμών.

Αναφερόμενος στα αντίμετρα ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι και εκεί υπάρχουν σημεία σύγκλισης όμως όπως είπε πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένα και στοχευμένα προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος από τις προηγούμενες συναντήσεις.

Διευκρίνισε ότι συζητώνται και μέτρα από τη μεριά της φορολογίας και μέτρα από την πλευρά των δαπανών που έχουν και αναπτυξιακή χροιά με την πλευρά της τρόικας να επιμένει στην αναπτυξιακή.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν στο κοινωνικό σκέλος για “ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και άλλα θέματα όπως η παιδική φτώχεια”. Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σύμβουλοι από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τέλος, είπε ότι “η διαφορά είναι ελάχιστη”.

Στέλεχος υπουργείου Εργασίας: Υπήρξε μια πρόοδος

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης, πάντως,  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε ότι στο χθεσινό ραντεβού «υπήρξε μια πρόοδος. Θα συνεχίσουμε και αύριο το πρωί με τεχνικά κλιμάκια και στις 15.00 θα γίνει νέα συνάντηση των επικεφαλής”.

«Είχαμε μια συζήτηση πρώτα για τους αριθμούς. Είτε αυτοί είναι οι δημοσιονομικοί αριθμοί, είτε για το που διαφωνούμε για τις συντάξεις -πόσο πληρώνει το ελληνικό κράτος-, ή για το πόσοι Έλληνες πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό ήταν καλό. Στη συνέχεια έγινε μία συζήτηση για τα δικά μας τα μέτρα, αν τα λέτε καλά, αναπτυξιακά. που είναι προς την επέκταση, τα θετικά μέτρα, που είχε πολύ περισσότερη σύγκλιση από την προηγούμενη φορά.

Υπάρχουν μέτρα και από τη μεριά της φορολογίας, και από τη μεριά των δαπανών. Είναι μέτρα που έχουν και αναπτυξιακή χροιά και κοινωνική χροιά -γίνεται μία συζήτηση. Αυτοί θέλουν να μας «σπρώξουν» λίγο περισσότερο στην αναπτυξιακή χροιά, εμείς λίγο περισσότερο στην κοινωνική χροιά. Συζητάμε και τις λεπτομέρειες, δηλαδή να είναι καλά σχεδιασμένα τα μέτρα. Αφού είναι και μεγάλο πακέτο θετικών μέτρων θέλεις να είναι καλά σχεδιασμένα για να πιάσουν τόπο, να μη λες, για παράδειγμα, ότι ξοδεύω 400 εκ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να πάνε χαμένα αυτά τα λεφτά, όπως έχουν πάει παλαιότερα. Άρα είναι και θέμα πώς το σχεδιάζουμε μαζί.

Πράγματα που είναι κοινωνική πολιτική, ειδικά για την παιδική φτώχεια, που είναι από τα πράγματα που σωστά το λέει το ΔΝΤ, ότι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας. Έχουμε ήδη συμβούλους από την Παγκόσμια Τράπεζα που το συζητάμε.

Άρα συζητήσαμε αυτά, συζητήσαμε λίγο για τις συντάξεις. έγινε μία συζήτηση και για το εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι ελάχιστη πια η διαφορά».

Λίγο αργότερα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι υπήρξαν συγκλίσεις και προσέθεταν ότι τα αντίμετρα θα είναι «και αναπτυξιακά και με κοινωνική χροιά», παραδεχόμενα, ωστόσο, ότι οι δανειστές πιέζουν περισσότερο για τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: