Δοκιμάζονται οι Θεσμοί στην Κύπρο: Τους εκπροσωπούμε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος, προειδοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Έντονος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του, με αφορμή την κόντρα μεταξύ της Ελεγκτικής και της Νομικής Υπηρεσίας.

«Είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Αναμένω από τους θεσμούς να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος δεν θέλησε στην παρούσα φάση να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο τόνισε για ακόμα μία φορά πως πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, αίσθημα όχι μόνο δικό του, αλλά και του κυπριακού λαού.

«Η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί στη βάση του Συντάγματος», κατέληξε.

Όπως αναφέρει ο Φάνης Μακρίδης στον Φιλελεύθερο:

Ως καλά μελετημένη κίνηση παρουσιάζεται η τελευταία εξαγγελία από πλευράς αξιωματούχων της Νομικής Υπηρεσίας για προσπάθεια παύσης του Γενικού Ελεγκτή με επιχειρηματολογία περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του τελευταίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (21/4), με την οποία παρουσίασε εμμέσως ως μονόδρομο την έναρξη διαδικασίας για τερματισμό των υπηρεσιών του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αυτή τη φορά δεν είναι σε θεωρητικό επίπεδο.

Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι από το πρώτο 10ήμερο του τρέχοντος μήνα, οι αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας είχαν ανοίξει κύκλο επαφών με ιδιώτες δικηγόρους, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις τους και συγκεκριμένα κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να εκπροσωπήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα στο πλαίσιο αιτήματος στο Συμβούλιο (σώμα που μετά και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελείται από τα μέλη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου) για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα γνωστό δικηγορικό γραφείο της πρωτεύουσας έχει αποδεχθεί να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Επαφές, όμως, έγιναν και με τουλάχιστον άλλα δυο γνωστά δικηγορικά γραφεία της πρωτεύουσας. Ένα εξ αυτών, μάλιστα, βάσει των όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήταν έτοιμο να συμμετάσχει κι αυτό στο αίτημα (πέραν του προαναφερθέντος δικηγορικού γραφείου).

Να σημειωθεί ότι και το περασμένο φθινόπωρο είχε γίνει πανομοιότυπη κρούση από πλευράς των δυο πρώτων τη τάξει στελεχών της Γενικής Εισαγγελίας, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, αντίστοιχα. Τότε είχαν αποταθεί σε γνωστό νομικό, που επίσης εδρεύει στη Λευκωσία, ο οποίος αρνήθηκε να αναλάβει τέτοιον ρόλο.

Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ που έχουν δει από χθες το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για συγκεκριμένους χειρισμούς από πλευράς Γενικού Ελεγκτή σε ό,τι αφορά θέματα δημοσίου συμφέροντος, που θα αποτελέσουν τα νομικά επιχειρήματα της αίτησης για παύση του.

Άλλες πληροφορίες που μεταδόθηκαν αναφέρουν ότι ακόμη και πριν από το Πάσχα ενδέχεται να καταχωρισθεί το σχετικό αίτημα.

Η Λευκωσία διαθέτει σχεδιασμό για θετικά δεδομένα στο Κυπριακό, για όλους, διαμηνύει ο Χριστοδουλίδη: Ελπίζει ότι θα υπάρξει επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: