Μαζική “βίαιη” επίθεση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΝΤ: Σεβαστείτε τον ελληνικό λαό




Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε χθες τον χορό των “κατηγορώ” εναντίον του Πολ Τόμσεν, των προϊσταμένων και των υφισταμένων του με έντονη κριτική για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άσκησε, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν τόσο σκληρός ο Έλληνας υπουργός που φάνηκε προς στιγμή ότι θα ανακοίνωνε “ηρωϊκή έξοδο” από τα …Μνημόνια.

Προς τον παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα. Αν υπάρξει απάντηση της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο που έδωσαν την Παρασκευή στον κύριο Τσακαλώτο οι θεσμοί, ενδεχομένως να επιστρέψουν αυτήν την εβδομάδα. Επισήμως όμως δεν έχει γίνει γνωστό να υπήρξε έστω και μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό.
 
Πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα να πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά ή και παραπάνω να εξοικονομηθούν στο 2018. Απαιτούν μάλιστα να ψηφιστούν τα μέτρα προληπτικά από φέτος, αλλά να μην εφαρμοστούν εάν πιαστούν οι στόχοι.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Ειδικά αναφέρθηκε στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι εάν το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. “Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

“Το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει” υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι “αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά.
Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα” πρόσθεσε.

Μιλώντας με δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του στην ΚΕ, είπε ότι “το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι “καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα”.

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι την κατηγορία που απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, “δεν την συμμερίζεται κανείς, ούτε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε οι θεσμοί”.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
«Η σιγουριά για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στηρίζεται στο γεγονός ότι η χώρα έχει ικανοποιήσει τις προβλέψεις, σε δημοσιονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο» είπε μιλώντας νωρίτερα στον Ρ/Σ Βήμα FM 99.5 o Aν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, εντόπισε τις διαφωνίες για την ολοκλήρωση, μόνο όσον αφορά στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Μέρκελ και τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμβάλλουν στην ουσία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που είναι οι προωθητικές συμφωνίες και οι συναινέσεις. Κατέστη σαφές, εκ μέρους της Ελλάδας, ότι η χώρα διαπραγματεύεται μόνο προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της. Και, βέβαια, ζήτησε να μην παίζουν κάποιοι με σπίρτα στην πυριτιδαποθήκη, υπονοώντας ότι θέλουμε μία Ευρώπη των συναινέσεων, που θα προχωρά μπροστά και όχι μια Ευρώπη των αντιθέσεων, που ανοίγει την πόρτα στην Ακροδεξιά» τόνισε ο ΑΝ. ΥΠΕΝ.

Σχολίασε πως «είναι περίεργο ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί και έρχεται στις διαπραγματεύσεις με χρηματοοικονομικούς δείκτες, που επιμένουν ότι η χώρα το 2016 είχε ύφεση και μηδενική απόδοση στα δημοσιονομικά. Είναι εντυπωσιακή η επιμονή του σε λάθος συνταγές και λάθος δείκτες», την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, συνομιλούν μαζί μας με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. «Νομίζω, ότι και η γερμανική κυβέρνηση θα επιλέξει αυτήν την διαδρομή της πολιτικής συμφωνίας. Από την πλευρά μας, ακούμε προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις στην Ευρώπη, αλλά μας ενδιαφέρει και διεκδικούμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και συνέχισε: «Μόνο από τη γερμανική πλευρά, συγκεκριμένα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κατατίθενται λογικές ανατρεπτικές προς τη συμφωνία, θέτοντας νέα ζητήματα, τα οποία δεν υπάρχουν στα συμφωνηθέντα. Είναι νέες απαιτήσεις, πέραν των συμφωνηθέντων. Προφανώς και είναι λογικό και αναμενόμενο να ζητήσουμε από την Γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση».

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο που μας υποστηρίζει, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ραχόι, ούτε από την πλευρά της Γαλλίας και της Ιταλίας, που είναι μεγάλες χώρες και μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις. Αρα, το μόνο ερώτημα που παραμένει ανοικτό, για μια προωθητική συμφωνία στην αξιολόγηση, είναι η Γερμανία».

Υπογράμμισε, όμως, πως ουσιαστικά πρόκειται για μια κομβική πολιτική διαφορά. «Ο κ. Σόιμπλε είναι οπαδός μιας άλλης συνταγής, μιας άλλης πολιτικής. Πρόκειται για μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας, εις βάρος των κοινωνιών και προς όφελος των γερμανικών τραπεζών και των πολυεθνικών. Ο κ. Σόιμπλε έτσι θέλει και έτσι έχει επιλέξει να συνομιλήσει με τον γερμανικό λαό. Το ερώτημα είναι γιατί οι Έλληνες νεοφιλελεύθεροι βρίσκουν συμπτώσεις με τον κ. Σόιμπλε. Εδώ, τίθεται και το δίλημμα που θέτουμε, ως κυβέρνηση, στον κ. Μητσοτάκη: Να διαλέξει με ποιους είναι. Με τους Έλληνες ή με τον κ. Σόιμπλε και με πολιτικές που κρύβουν μέσα τους διακρίσεις και σκάνδαλα, όπως αυτό της Siemens και της Νοvartis», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν έχουμε απαισιοδοξία ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης», είπε ο Αν. ΥΠΕΝ ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. Και κατέληξε: «Η χώρα είναι σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση από την ασφυξία, το αδιέξοδο και την αδυναμία που είχε στο τέλος του 2014. Δεν ανησυχούμε. Χρειαζόμαστε την επιτάχυνση, τον καταλύτη που θα μας δώσουν η ποσοτική χαλάρωση και η επίλυση της αξιολόγησης, για το άνοιγμα έργων μεγάλης κλίμακας, παραγωγικά, με αξία εργασίας και γνώσης. Διεκδικούμε και αισιοδοξούμε, ουσιαστικά αισιοδοξούμε γιατί διεκδικούμε».

Φλαμπουράρης: “Να αποφασίσει η Ευρώπη ποια είναι η στάση της σε σχέση με το ΔΝΤ και όχι να “πετά το μπαλάκι” στην Ελλάδα

“Πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη ποια είναι η στάση της σε σχέση με το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα” τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κατά την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες.

“‘Αλλες ευρωπαϊκές χώρες το θέλουν και άλλες όχι” επισήμανε ο κ. Φλαμπουράρης και υπογράμμισε ότι “πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη για το θέμα αυτό και όχι να “πετά το μπαλάκι” στην Ελλάδα”.

Παπαδημούλης: «Η απαίτηση του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ ευρώ για μετά το 2019 είναι οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτη»

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα βρεθούν στο επίκεντρο ανοιχτής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή της Κομισιόν και του Συμβουλίου, την προσεχή Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε «αντισυνταγματική, οικονομικά αφελή και πολιτικά απαράδεκτη» την απαίτηση του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ ευρώ για μετά το 2019.

«Είναι ασύλληπτο για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, είτε είναι η Ελλάδα, είτε η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Γερμανία, να κάνει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, το να απαιτούν κι άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ένα μη βιώσιμο χρέος, θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και δημοσιονομική ανάπτυξη, που έχει επιτευχθεί από την Αθήνα, ακολουθώντας τις αμοιβαία συμφωνηθείσες υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: