Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η τροπή που έλαβε το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος και οι επιπτώσεις του πάνω στις συνομιλίες, τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού, οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, η τελετή ονοματοδοσίας του πλοίου από το Ομάν, τα προβλήματα των επαγγελματιών στρατιωτών, καθώς και η μείωση των πολιτικών γάμων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Πυροσβέστης ο Αιντα” γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ σε επαφές του με τους δύο ηγέτες θα προσπαθήσει να αποπυροδοτήσει τη βόμβα για το ενωτικό δημοψήφισμα και ότι δεν κατεβάζουν τους τόνους οι Τ/κ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι εκρηκτική ήταν και η χθεσινή ημέρα στο λιμάνι Λεμεσού και ότι μετά την τρικυμία ήρθε η νηνεμία και ότι συμφωνία επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μετά από μια εκρηκτική ημέρα. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η ανάπτυξη το 2017 θα αγγίξει το 3%.

Υπό τον τίτλο “Ρόλο πυροσβέστη αναλαμβάνει ο Ειντε” η εφημερίδα “Η Σημερινή” γράφει ότι κάθετες, οριζόντιες και διασταυρούμενες αναστατώσεις προκαλεί το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος με τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό αλλά και τη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο να βρίσκονται εν αμφιβόλω. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι να σταματήσουν οι αξιώσεις για τις τέσσερις ελευθερίες θέλει η Κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι ο κακός μας εαυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Σκληρό ροκ από την Αγκυρα” γράφει ότι η τουρκική πλευρά στήνει σκηνικό έντασης τεντώνοντας το σχοινί στο Κυπριακό με αφορμή τους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 που ψήφισε η Βουλή. Αναφέρεται επίσης στις 110 κάμερες που θα καραδοκούν για τους παραβάτες και θα καταγράφουν όριο ταχύτητας και παραβιάσεις στα φώτα τροχαίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για κάθετη μείωση των πολιτικών γάμων μετά τις νέες ρυθμίσεις και ότι υποψήφια ζευγάρια δεν προσέρχονται πλέον για συνεντεύξεις προφανώς γιατί πρόκειται για τέλεση εικονικού γάμου.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Βουλιάζουν οι εμπορευόμενοι στο λιμάνι” και γράφει ότι καμία υπόσχεση και καμία δέσμευση εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών και των ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες παραχωρήθηκε η διαχείριση του λιμανιού της Λεμεσού μπορεί πλέον να συγκρατήσει την αγανάκτηση και την οργή των επαγγελματικών φορέων που εξαρτώνται από τη λειτουργία του λιμανιού. Γράφει για απύθμενο θράσος από το ΔΗΚΟ που κατηγορεί το ΑΚΕΛ για το ενωτικό δημοψήφισμα ενώ είναι το ΔΗΚΟ που συμπορεύθηκε με το ΕΛΑΜ. Αναφέρεται και στη διαμαρτυρία των φοιτητών/μαθητών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο χθες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Η απεργία προκαλεί ημέρα χάους στο λιμάνι” γράφει ότι οι οδηγοί φορτηγών τερμάτισαν χθες βράδυ την δεκάωρη διαμαρτυρία τους έξω από το λιμάνι Λεμεσού μετά από διαμεσολάβηση του Υπουργού Μεταφορών και την παρουσίαση προτάσεων που στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλού, προβάλλει φωτογραφία από τη χθεσινή τελετή ονοματοδοσίας πλοίου που δωρίστηκε από το Ομάν και το οποίο τώρα θα περιπολεί στα χωρικά ύδατα. Γράφει επίσης ότι οι επαγγελματίες στρατιώτες απειλούν με μαζικές παραιτήσεις εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: