Η πολυμερής έγινε πενταμερής: Ήττα του Αναστασιάδη και της Κύπρου, κομπάζει ο Ακιντζί




Του Κώστα Βενιζέλου

Πενταμερής θα είναι η Διάσκεψη της Γενεύης, στο τελετουργικό θα παρευρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώ η εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών μετατράπηκε σε μια ανοικτή πρόσκληση προς τους 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας «για να παραστεί όποιος θέλει».

Λίγο πολύ αυτό είναι το σκηνικό ενόψει Γενεύης, που ξεκαθάρισε μετά τη χθεσινή συνάντηση, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη. Αν και υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις ακόμη και στη συμφωνία που υπάρχει, η Διάσκεψη θα είναι πενταμερής. Η θέση της ε/κ πλευράς για τη σύνθεση της Διάσκεψης είναι πως θα εκπροσωπείται η Κυπριακή Δημοκρατία ως συμβαλλόμενο μέρος διά του Προέδρου Αναστασιάδη και η ε/κ πλευρά ως ενδιαφερόμενο μέρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (θα παρίσταται με δυο ιδιότητες ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με την ερμηνεία της ε/κ πλευράς).

Το άλλο συμβαλλόμενο μέρος σύμφωνα με την ε/κ πλευρά θα είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ενώ η τ/κ πλευρά θα είναι εκεί ως ενδιαφερόμενο μέρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς αν η διάσκεψη θα είναι εξαμερής, είπε ότι «η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος». Η ανάγνωση της τ/κ πλευράς είναι ασφαλώς διαφορετική, σημειώνοντας πως θα συμμετέχουν πέντε μέρη παραπέμποντας στη Συμφωνία του Δείπνου, που περιγράφει τη σύνθεση.

Ως προς την Ε.Ε. θα προσκληθεί να παραστεί στο τελετουργικό, ωστόσο, δεν θα μετέχει στη Διάσκεψη. Θα καλείται ο εκπρόσωπος της όταν και όποτε χρειαστεί και το κρίνουν αναγκαίο οι πλευρές. Ο Γ.Γ. θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- και τα δεκαπέντε- για να παραστούν στη Διάσκεψη, αλλά αυτό θα είναι προαιρετικό. Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν αποφασίσει να μην συναντηθούν το ερχόμενο Σάββατο. Έδωσαν ραντεβού το βράδυ της Κυριακής στη Γενεύη για να τους παρουσιάσουν οι δυο διαπραγματευτές τον κατάλογο με τις διαφωνίες και εκκρεμότητες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως συμφωνήθηκε ότι τα ουσιώδη θέματα που άπτονται όλων των κεφαλαίων θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα υπάρξει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου. «Στις 11, έχουμε συμφωνήσει ότι θα κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι θα παραδοθούν – αφού διερευνηθεί η συμβατότητα τους με όσα έχουν συμφωνηθεί – στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ». Είπε ότι δεν μπορεί να είναι πέραν ή λιγότερο του 28,2% όσον αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 29,2% όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος».

Ερωτηθείς είπε ότι τη διάσκεψη για την Κύπρο θα απασχολήσει μόνο το θέμα της Ασφάλειας και πρόσθεσε πως «αν υπάρξουν εκκρεμότητες από τη συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων και παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της Ασφάλειας μπορεί να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων».

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στην ατζέντα και ήταν αρκούντως διαφωτιστικός. Είπε πως στο τέλος θα συζητηθούν κάποια σημαντικά κεφάλαια μαζί όπως εδαφικό και ασφάλεια, εκ περιτροπής προεδρία με κάποια θέματα στο περιουσιακό, αυτή είναι η εικόνα, υπενθυμίζοντας πως αυτό είναι και το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ο Ακιντζί είπε πως δεν τίθεται θέμα να μην γίνει η διάσκεψη για την ασφάλεια. «Ούτε τίθεται θέμα να μην συζητήσουμε στις 11, να μην υποβάλλουμε χάρτη, επειδή στις 9, στις 10, δεν επιτεύχθηκε τίποτα. Γι` αυτό το λόγο θα συζητηθούν όλα και θα γίνει προσπάθεια να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Και οι πρώην Πρόεδροι στη Γενεύη

Οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χριστόφιας θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Στην αποστολή θα είναι και οι πολιτικοί αρχηγοί και η διαπραγματευτική ομάδα. Το σύνολο υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε 36 άτομα.

Η υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποστολή θα αναχωρήσει για τη Γενεύη το πρωί της Κυριακής με ειδική πτήση. Τα κόμματα έχουν αποφασίσει να διευρύνουν τη συμμετοχή τους με δεύτερο πρόσωπο, πέραν του αρχηγού και θα αναλάβουν τα ίδια τα έξοδα.

ΜΕ ΑΝΑΙΔΕΙΑ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: