Παρασκηνιακές διεργασίες για Κύπρο: Τη «χρυσή τομή» αναζητεί ο και ο κ. Άιντα




Έντονες είναι οι διεργασίες για να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα για τις εγγυήσεις. Οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, ενεργοποιούν διεθνείς παίκτες, οι οποίοι θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Μεταξύ αυτών και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος επιχειρεί να διαμορφώσει μια φόρμουλα για «να βοηθήσει τη διαδικασία». Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενώπιον τους την απόλυτη θέση της Άγκυρας ότι οι εγγυήσεις δεν καταργούνται και ο στρατός παραμένει έστω και μειωμένα και τη θέση της ελληνικής πλευράς που είναι υπέρ της κατάργηση του συστήματος και αποχώρηση κατοχικού στρατού.

Η αναφορά Ακιντζί, χθες στην ΕΡΤ, για μεταβατικό στάδιο για τις εγγυήσεις διάρκειας δεκαπέντε χρόνων με επαναξιολόγηση στο τέλος, αποτελεί σε αυτή τη φάση την επίσημη γραμμή της Άγκυρας.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θεωρεί υπερβολικά τα δεκαπέντε χρόνια αλλά και λίγα τα πέντε που προτείνει η Λευκωσία (για αποχώρηση των στρατευμάτων). Ως εκ τούτου φέρεται να κινείται μεταξύ των δυο προτάσεων κάνοντας λόγο για την ανάγκη «εκσυγχρονισμού του συστήματος».

Το θέμα της Ασφάλειας θα συζητήσουν αύριο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην παρουσία των συνεργατών τους. Θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα καθορίσουν γραμμή πλεύσης ενόψει Γενεύης. Η Αθήνα, που έχει όπως πληροφορούμαστε προετοιμασθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την αυριανή σύσκεψη, έχει ως εργαλείο πολιτικής στα θέματα της Ασφάλειας το έγγραφο Κοτζιά.

Σήμερα, πάντως, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Θα προηγηθεί συνάντηση των δυο διαπραγματευτών. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα συζητήσεις των δυο διαπραγματευτών.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι μέχρι σήμερα συζητήσεις (με τη σημερινή τέταρτη συνάντηση), δεν κατέγραψαν αξιοσημείωτη πρόοδο. Διεξάγονται μεν σε καλό κλίμα, πλην όμως επί της ουσίας δεν έχουν προχωρήσει όπως ενδεχομένως να είχε προβλεφθεί ενόψει του γεγονότος ότι έχει τεθεί στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: