Οπαδός του Brexit ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ αποκαλύπτει δημοσιογράφος του BBC




Στο προσκήνιο επανήλθε η συζήτηση αναφορικά με τη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ έναντι του Brexit, καθώς η πολιτική αρχισυντάκτρια του BBC Λώρα Κούνσμπεργκ αποκάλυψε πως μία πηγή της είχε εκμυστηρευτεί πριν από το δημοψήφισμα ότι η βασίλισσα είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τρεις μήνες πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου, η εφημερίδα Sun είχε κυκλοφορήσει με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit», προκαλώντας μία από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει επίσης την υποβολή επίσημου παραπόνου από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προς το εποπτικό όργανο των ΜΜΕ, το οποίο αποφάνθηκε ότι επρόκειτο όντως για «παραπλανητικό» πρωτοσέλιδο.

Σε εκπομπή του ραδιοφώνου του BBC η κα Κούνσμπεργκ είπε ότι εκείνη την περίοδο δική της πηγή της είχε πει κάτι παρόμοιο. Η ίδια αποφάσισε να μη δημοσιοποιήσει την πληροφορία, καθώς δεν είχε σταθεί δυνατή η διασταύρωσή της με δεύτερη πηγή.

«Σε μία χαλαρή συζήτηση με μία από τις επαφές μου μου είπε: “Ξέρεις τι; Κάποια στιγμή αυτό θα βγει στη δημοσιότητα και στο λέω τώρα και δεν ξέρω αν το BBC θα το άγγιζε, αλλά η βασίλισσα είπε σε ανθρώπους σε ιδιωτικό γεύμα ότι νομίζει πως θα έπρεπε να φύγουμε από την ΕΕ”», αποκάλυψε η δημοσιογράφος του BBC.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η βασίλισσα είχε πει ότι δεν έβλεπε λόγο γιατί η Βρετανία δεν μπορούσε να βγει από την ΕΕ. «Ποιο είναι το πρόβλημα;» φέρεται να είχε αναρωτηθεί.

Η εφημερίδα Sun είχε επιμείνει πως η πληροφόρησή της ήταν έγκυρη, ισχυριζόμενη ότι είχε δύο πηγές που επιβεβαίωναν πως η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επικρίνει τον τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό Νικ Κλεγκ για τη στάση του υπέρ του Brexit.

Ο κ. Κλεγκ είχε πει πως δεν θυμόταν τέτοια συζήτηση με τη βασίλισσα και είχε χαρακτηρίσει το δημοσίευμα της Sun «ανοησίες».

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: