Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και οι διεργασίες ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, δημοσκόπηση τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα για το τι επιθυμούν οι δύο κοινότητες, η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, καθώς και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “ΗΠΑ: Θα στηρίξουν οικονομικά τη λύση” γράφει ότι για πρώτη φορά καλείται το Κογκρέσο όπως λάβει υπόψη του στους αμερικανικούς προϋπολογισμούς ποσό το οποίο θα δοθεί στην Κύπρο ως οικονομική στήριξη σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Γράφει επίσης ότι εντατικοποιείται η προετοιμασία ενόψει της Γενεύης και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει ξανά στην Αθήνα και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα καθορίζουν τη στρατηγική τους. Η “Α” αναφέρει σε άλλο της δημοσίευμα ότι από δημοσκόπηση στα κατεχόμενα διαφαίνεται ότι εκεί θέλουν εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Κόκκινες γραμμές των πολιτών ενόψει Γενεύης” προβάλλει δημοσκόπηση της εφημερίδας σύμφωνα με την οποία οι πολίτες εκφράζουν τη διαφωνία τους με όσα η τουρκική πλευρά επιδιώκει να πετύχει δια μέσου των διαπραγματεύσεων ενώ αξιώνουν λύση ενιαίου κράτους και απορρίπτουν εγγυήσεις, κατοχικά στρατεύματα και εποίκους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως δεν θα υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενεύη. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι οι τιμές των καυσίμων πήραν την ανιούσα.

Με τίτλο “Ο Κοτζιάς στον ΓΓ του ΟΗΕ”, “Ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι συνάντηση με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει στις 6 Ιανουαρίου ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ο οποίος μεταβαίνει για το Κυπριακό και θα είναι από τους πρώτους αξιωματούχους κρατών που θα έχουν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου. Σε άλλο της θέμα γράφει για τσουνάμι αντιδράσεων για αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Επίσης, ο “Φ” αναφέρει σε άλλο του δημοσίευμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής ζητά έρευνα για `ματσαράγκες` στις Κεντρικές Φυλακές.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Καταργούνται έμμεσα τα προσφυγικά σχέδια” γράφει ότι ακύρωση της προσφυγικής πολιτικής συνιστούν οι διάφορες αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και ότι επηρεάζονται τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι περιορισμένες παραμένουν οι θέσεις στις τεχνικές σχολές και ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί. Επίσης, η “Χ” γράφει ότι χάος, αισχροκέρδεια και διαπλοκή συνεχίζει να επικρατεί στη λειτουργία διαφόρων ιδιωτικών γραφείων κηδειών με τις πλάτες των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ακόμη στο έλεος των εισαγωγέων καυσίμων” γράφει ότι οι Κύπριοι καταναλωτές παραμένουν στο έλεος των εισαγωγέων καυσίμων σύμφωνα με έναν σύνδεσμο προστασίας καταναλωτών, μετά και από δύο συνεχόμενες αυξήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης φωτογραφία έξω από το σπίτι του Τζορτζ Μάικλ στο Λονδίνο, όπου αναρτήθηκε μια μεγάλη σημαία της Κύπρου, πολλά λουλούδια και μηνύματα. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος είναι ο οικονομικότερος χειμερινός προορισμός για τους Βρετανούς.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Μάχη χαρακωμάτων για το ΓεΣΥ” γράφει ότι φωτιές στον τομέα της υγείας άναψε μελέτη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για το ΓεΣΥ και γράφει ότι χαμένο στις διαδικασίες και τις μελέτες είναι το σχέδιο, με τον ΠΙΣ να εκφράζει ανησυχίες από τις παραιτήσεις πολλών γιατρών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι επιχειρηματική δραστηριότητα και στην Κύπρο έχει αναπτύξει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εγγεγραμμένες δύο εταιρείες στο νησί. Αλλού, γράφει ότι οικονομική άνοιξη βλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: