Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ακιντζί: Χωρίς στρατό και εγγυήσεις διαπραγματεύσεις τέλος, όχι προσάρτηση στην Τουρκία

Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι υψηλές ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό το να περιμένουμε ότι όλα τα στοιχεία του Κυπριακού θα λυθούν στη Γενεύη και θα τελειώσει, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Είπε παράλληλα ότι δεν τίθεται ζήτημα προσάρτησης καμιάς πλευράς σε καμία χώρα και αυτό δεν είναι που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι. Άδειασε έτσι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ισχυρίστηκε ότι στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου δέχθηκε τις τουρκικές προτάσεις επειδή είχε πληροφορίες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρούσε σε προσάρτηση των κατεχομένων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί αλλά και την αποχώρηση της Τουρκίας από εγγυήτρια δύναμη, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι, οι διαφορετικές απόψεις επί του θέματος δεν αποτελούν την αρχή του θέματος και ότι η μια άποψη είναι η θέση της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς και αν η θέση “ μηδενικός στρατός μηδενικές εγγυήσεις” στηριχθεί μέχρι τέλος τότε αυτό σημαίνει ότι “οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν πριν ακόμα αρχίσουν”.

Στην ερώτηση σε περίπτωση συμφωνίας αν θα αποχωρήσει πλήρως ο τουρκικός στρατός, ο Ακιντζί είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για τους Τ/κ και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τον αριθμό που θα παραμείνει.

Ανέφερε ακόμα ότι, “εγώ δεν θέλω τον στρατό ή τις τουρκικές εγγυήσεις επειδή θέλω να ξαναζήσουμε πόλεμο. Θέλω να είναι αποτρεπτική δύναμη ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ημέρες”.

Αναφέρθηκε και στην μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα παρουσία ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών σε χώρα και είπε ότι μπορεί να είναι εφικτή στο κοντινό μέλλον η διαγραφή της πράσινης γραμμής που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι στόχος του είναι να μπορέσει μετά την Γενεύη να επιστρέψει στο νησί με μια απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επανένωση του νησιού.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού τα κατεχόμενα θα προσαρτηθούν στην Τουρκία, ο Ακιντζί τα διέψευσε.

Είπε ακόμα ότι, με τον κ. Αναστασιάδη “ανήκουμε στην ίδια γενιά και κάνουμε την τελευταία προσπάθεια της δικής μας γενιάς” σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες στην Γενεύη μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για ειρήνη στην Κύπρο.

“Οι νέες γενιές μεγαλώνουν χωρίς να έχουν γνωρίσει ο ένας τον άλλο, χωρίς να έχουν μάθει την γλώσσα ο ένας του άλλου και επισκέπτονται ως τουρίστες τις περιοχές, μεγαλώνουν ως δύο ξένες κοινότητες”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του για τις συνομιλίες στην Γενεύη είπε ότι στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού και προσδοκία και των δύο πλευρών είναι παρά τις τόσες προσπάθειες οι οποίες δεν έφεραν την λύση επιτέλους να δώσουμε στην νέα γενεά ένα ωραίο μέλλον.

Δήλωσε επίσης ότι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση και για να γίνει αυτό πράξη πρέπει και οι δύο πλευρές να συμπεριφερθούν λογικά, ρεαλιστικά και να κινηθούν σε λογικά πλαίσια σημειώνοντας ότι “θεωρούμε ότι εμείς συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο αυτό και ελπίζω και η ε/κ πλευρά να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο ώστε στην Γενεύη να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα”.

Διευκρίνισε ακόμα ότι στην Γενεύη δεν θα επιλυθούν όλες οι λεπτομέρειες αλλά στην Ελβετία ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, δεν πρέπει να συνδεθούν όλα με το θέμα εδαφικού και να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες της κάθε πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Αναφέρθηκε στα έξη κεφάλαια του Κυπριακού, διακυβέρνηση, κατανομή της εξουσίας, οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό, εδαφικό και ασφάλεια- εγγυήσεις και είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες οι οποίες δεν θα επιλυθούν στην Γενεύη “και αυτό το αντιλαμβανόμαστε”.

Σε περίπτωση συμφωνίας τότε κατά τους πρώτους 2-3 μήνες του 2017 θα γίνει τεχνική προετοιμασία στα θέματα του “ομοσπονδιακού συντάγματος, των συνταγμάτων των συνιστωσών κρατών” και στην εφαρμογής τους και συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον 2-3 μήνες χρόνος στον κόσμο “για να συζητήσουν, να διαβάσουν να μάθουν” άρα για να γίνει το δημοψήφισμα υπάρχει ανάγκη μερικών μηνών.

Μέχρι σήμερα μόνο ένα σχέδιο τέθηκε ενώπιον του κόσμου, το σχέδιο Ανάν είπε και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε από τρίτους παρά το γεγονός ότι δούλεψαν και οι δύο πλευρές.

“Για πρώτη φορά θα τεθεί ενώπιον των Κυπρίων σχέδιο που εμείς ετοιμάσαμε” είπε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες είναι “όχι ένα ΝΑΙ, αλλά για δύο ΝΑΙ”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσάρτησης καμιάς πλευράς σε καμία χώρα και αυτό δεν είναι που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι.

“Οι Τ/κ αυτό που θέλουν είναι μια λύση, ισότητα, να βρεθεί μια λύση που θα τους παρέχει ασφάλεια. Ποια είναι αυτή η λύση; η δικοινοτική, ομοσπονδία” είπε.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε η (παράνομη) “ΤΔΒΚ” θα συνεχίσει τον δρόμο της, πρόσθεσε και είπε ότι “η ζωή θα συνεχίσει. Αυτή η ζωή θα συνεχίσει με την (παράνομη) “ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία είναι μια χώρα 700 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (έκταση) και δεν έχει ανάγκη την μικρή έκταση της Κύπρου”.

Πληροφορίες από το ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

2 Comments on "Ακιντζί: Χωρίς στρατό και εγγυήσεις διαπραγματεύσεις τέλος, όχι προσάρτηση στην Τουρκία"

 1. Crescenzio Sangiglio | December 28, 2016 at 6:22 AM | Reply

  Τελικά με το κατά Ακιντσί ευαγγέλιο ή θα μου δώσεις ό, τι θέλω ή δεν γίνεται τίποτα!
  Υα θέλουν όλα η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, ό, τι λένε αυτοί πρέπει να γίνεται, οι άλλοι (Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι)είναι μηδέν, και πρέπει μόνο να δίνουν και όχι να παίρνουν.
  Με τέτοια νοοτροπία και με τέτοιες απαιτήσεις είναι φανερό ότι συζήτηση δεν μπορεί να υπάρξει – και δείχνει καθαρά το τεράστιο λάθος (ας πούμε πως είναι λάθος) που έκανε ο Αναστασιάδης που δέχτηκε να πάει στη Γενεύη.
  Βέβαια ο Αναστασιάδης ΔΕΝ ΈΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ: ΗΞΕΡΕ τέλεια τί ήθελε ο Ακιντσί και η Τουρκία και ΗΞΕΡΕ πως αυτοί οι δυο ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΉΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΙΑ ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. Ωστόσο δέχθηκε να πάει ξέροντας όλα αυτά, και δέχθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι είναι προετοιμασμένος να τα δώσει όλα, να πει ναι σε όλα ΌΣΑ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΊΑ και να παραδώσει τους Ελληνοκύπριους στην τούρκεψη και ισλαμοποίηση της Κύπρου, ΟΣΟ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΌΓΙΑ!!
  Άλλωστε, γιατί πηγαίνει τώρα στην Αθήνα; Προσπαθεί να πείσει τον Τσίπρα και Κοτζιά να δεχθούν κι αυτοί, έστω και λίγο νερομένες, τις τουρκικές απαιτήσεις, να υπάρξουν ακόμη εγγυήσεις για μερικά χρόνια ως να δούμε πώς θα πάει η συνομοσπονδιακή ΔΔΟ και να μείνουν τούρκοι στρατιώτες έως ότου οι τ/κ αισθανθούν σιγουριά στις ελληνικές καλένδες – και να κλείσουμε επιτέλους το Κυπριακό έστω και με την πλήρη νίκη της Τουρκίας, φτάνει να το κλείσουμε, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ’ ΝΑΙ!!
  Όπως έχω ξαναπεί, τα πάντα τώρα είναι στα χέρια της Ελλάδας. Από την Ελλάδα θα εξαρτηθεί αν θα χαθεί ή όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Και να μη μιλάμε για “προσάρτηση” και βλακείες για βλάκες. Η Τουρκία δεν χρειάζεται να κάνει καμία προσάρτηση, διότι έχει τους εποίκοους οι οποίοι μέσα σε 5 χρόνια θα καταλάβουν αναίμακτα έστω και παράνομα όλη τη βόρειο Κύπρο που θα γίνει τελείως τούρκικη χωρίς καμία προσάρτηση.
  Γι’ αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί ΚΑΜΙΑ απαίτηση της Τουρκίας και καμία διάσκεψη στη Γενεύη ή αλλού δεν μπορεί να γίνει. Αυτή είναι η μόνη σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Αργότερα θα μπορούν να ξαναδούν την περίπτωση “επανένωση”. Σε δυο-τρία χρόνια το πολύ η Τουρκία δεν θα μείνει έτσι όπως είναι(700.000 τετραγ. χιλιομ.όπως καυχήθηκε ο “μετριοπαθής” Ακιντσί), οπότε όλα ξανασηζητιούνται με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, εφαρμόζοντας τα σωστά μοντέλα ομοσπονδίας που βλέπουμε σε Ευρώπη και αλλού.
  Προς το παρόν προέχει η απόκρουση της τουρκικής επίθεσης μέσω Ακιντσί τουρκοποίησης όλης της Κύπρου. Όχι λοιπόν στους τουρκικούς εκβιασμούς της Γενεύης και ελευθερία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δείξουμε πυγμή και αποφασιστικότητα.
  Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

 2. Αντρεας | December 29, 2016 at 3:56 PM | Reply

  Ο Ακιντζι μας δουλευει ψιλο γαζι…το θεμα ειναι οτι μερικοι στην Κυπρο τρελαινονται για δουλεμα !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*