Ο Ομπάμα ήρθε, το Μαξίμου πανηγυρίζει, αλλά ο Ερντογάν καραδοκεί σε Αιγαίο και Κύπρο




Του Παντελή Καρύκα
www.mignatiou.com

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα μηνύματα που μετέφερε πανταχόθεν η επίσκεψη Ομπάμα, ωστόσο κάποιοι εδώ κοντά δεν συμμερίζονται την αυτή αισιοδοξία και το δείχνουν στην πράξη…

Την ώρα που ο για λίγες ακόμα εβδομάδες Αμερικανός πρόεδρος έλεγε πως πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καλύπτοντας όμως και την Ευρώπη και τονίζοντας την σημασία της ΕΕ, οι Τούρκοι απαντούσαν με τον δικό τους τρόπο, με παραβάσεις, παραβιάσεις και αερομαχίες.

Και ενώ ο Ομπάμα μιλούσε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, φράση που το Μαξίμου παραλείπει να εντάξει στη μυθολογία περί της επίσκεψης που έχει δημιουργήσει, η Τουρκία έδειχνε τα δόντια της. Και όταν ο μικρομέγαλος με την προβληματική συμπεριφορά και την έμφυτη, όπως φαίνεται, αγένεια δήλωσε πως ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορεί να επηρεάσει τον Ερντογάν – προφανώς είναι δουλειά του περιπτερά της γειτονιάς να το πράξει – η Άγκυρα έδειχνε πως δεν δίνει και μεγάλο βάρος στην σημειολογικά ισχυρή, πρακτικά όμως ανίσχυρη επίσκεψη Ομπάμα.

Και δυστυχώς στη ζωή ο ψυχρός ρεαλισμός μετρά. Η κυβέρνηση ήθελε μια δήλωση στοργής. Σαν μικρό παιδάκι που το έχουν μαλώσει οι Ευρωπαίοι, ο πρωθυπουργός κατέφυγε στην μεγάλη αγκαλιά του για λίγο ακόμα πλανητάρχη επιδιώκοντας μια δήλωση που εν μέρει ήρθε αλλά που δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι ευχές Ομπάμα δεν θα εξαφανίσουν το χρέος αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει και όλοι γνωρίζουμε πως το Βερολίνο, πριν τις γερμανικές εκλογές, δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως η κυβέρνηση το μόνο που θέλει είναι να «πουλήσει» την όποια επιτυχία με το χρέος για εσωτερική κατανάλωση την ώρα που βλέπει πως καταρρέει.

Ο Ομπάμα δεν μίλησε μόνο για το χρέος. Μίλησε για ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων και δημιουργίας φιλικού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει στην Ελλάδα της ιδεοληψίας. Από την άλλη όμως ο Ομπάμα μίλησε και για το Κυπριακό.

Και τι είπε; Εξέφρασε απλώς την πάγια αμερικανική θέση. Είναι θέμα Ε/κ και Τ/κ, μας είπε. Είναι έτσι; Φυσικά και όχι καθώς πίσω από το κάθε πιόνι που λέγεται Ντεκτάς, ή τώρα Ακιντζί είναι ανοικτά η Άγκυρα. Και ο Ομπάμα το ξέρει, όπως το ξέρει όλος ο κόσμος.

Η επίσκεψη Ομπάμα είχε την σημασία της. Ουδείς μπορεί ή πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό. Ωστόσο το να προσδίδουμε θεϊκές ιδιότητες στον Ομπάμα, την στιγμή που στις 20 Ιανουαρίου δεν θα είναι πλέον πρόεδρος είναι παράλογο. Άλλωστε και κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ομπάμα είχε μιλήσει για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να πείσει τους Ευρωπαίους και κυρίως τους Γερμανούς. Θα μπορούσε να τους πείσει τώρα που φεύγει;

Το Μαξίμου πανηγυρίζει. «Κύκλοι» του μάλιστα δήλωναν πως χάρη στην επίσκεψη Ομπάμα θα κλείσει και η β’ αξιολόγηση! Ωστόσο θα ήταν καλύτερα αντί να χαίρεται, να προβληματιστεί. Να διυλίσει τα συμπεράσματα της επίσκεψης και να αντιληφθεί πως με πυροτεχνήματα δεν γίνεται πολιτική. Για αυτό και ο Ερντογάν απάντησε άμεσα στην επίσκεψη Ομπάμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: