Οι Τούρκοι επιρρίπτουν τις δικές του ευθύνες στην Ελλάδα: Κρίση στις συνομιλίες για Κύπρο;




Κρίση με την Ελλάδα προέκυψε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV το οποίο αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το θετικό κλίμα άλλαξε αμέσως.

Οι πληροφορίες του NTV αναφέρουν – όπως μεταδόθηκε- ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. Το τουρκικό κανάλι μάλιστα αναφέρει ότι «εξαιτίας του όρου της Ελλάδας για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη σύνοδο».

Και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού μεταδίδει ότι η διαδικασία έχει σκαλώσει και ότι χθες δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα. Όπως αναφέρει, δεν συζητήθηκαν το εδαφικό, ο χάρτης ή άλλα κριτήρια.

Σύμφωνα με το Ανατολού, η διαδικασία σκάλωσε επειδή η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά δεν είχαν μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα της πολυμερούς συνάντησης και επομένως η τ/κ πλευρά δεν πήρε μια ικανοποιητική απάντηση στο θέμα αυτό παρά τις διπλωματικές επαφές που έγιναν μεταξύ Ελλάδας και ε/κ πλευράς.

Το Ανατολού μεταδίδει πως αν δεν υπάρξει σήμερα ημερομηνία τότε θα χαλάσει η συμφωνία που έγινε μεταξύ των πλευρών πριν την μετάβασή τους στην Ελβετία και η διαδικασία δεν θα προχωρήσει.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 21/11/2016 09:34

Η θέση της Ελλάδας πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους Τ/κ, ενώ διαψεύδει η ε/κ πλευρά

Τουρκοκυπριακές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν έγινε συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν, αλλά ότι η δήλωση από πλευράς Ελλάδας ότι θα πάει σε μια “πενταμερή διάσκεψη” για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση του τουρκικού στρατού, δημιούργησε “μια κρίση” και θεωρήθηκε ως νέα προϋπόθεση για τον καθορισμό της ημερομηνίας για τη διάσκεψη.

Οι εφημερίδες “Κίπρις” και “Κίπρος ποστασί”, επικαλούμενες διπλωματικές τ/κ πηγές, αναφέρουν ότι τα ΗΕ προσπάθησαν χθες όλη την ημέρα να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί το θέμα αυτό και βρίσκονταν σε διαβούλευση τόσο με την ε/κ πλευρά όσο και με την Ελλάδα. Αναμένεται σήμερα το πρωί να βγει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς αυτό το ζήτημα, προστίθεται. Η τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι η εβδομάδα διαλείμματος που δόθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε καλά από την ε/κ πλευρά, όπως αναφέρεται και προστίθεται ότι δεν θέλει να δει να υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Αναφέρεται επίσης ότι στόχος της τ/κ πλευράς παραμένει ο καθορισμός ημερομηνίας της πενταμερούς και ταυτόχρονα η συζήτηση χάρτη στα μέσα Δεκεμβρίου και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, πηγή της ε/κ πλευράς δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αυτές είναι αναληθείς. Ανέφερε ότι “έγινε γενική συζήτηση για πολλά θέματα και πτυχές του Κυπριακού και δεν επικεντρώθηκε σε καμία περίπτωση η συζήτηση στο θέμα της Ελλάδας”.

“Λόγω της γενικότερης συζήτησης που έγινε, γι` αυτό και δεν υπήρξε αποτέλεσμα”, ανέφερε η ίδια πηγή.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Ραλλής Παπαγεωργίου
Ελβέτια/ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ 21/11/2016 09:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: