Οι Τούρκοι απαιτούν τα πάντα όλα πριν αποδεχθούν νέες συνομιλίες για την Κύπρο: Τα 3α του κατοχικού ηγέτη, τα παράπονα του και γιατί η Λευκωσία πρέπει να πει ξανά “ΟΧΙ”

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ εορτάζει με παιδιά τον σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ. φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, σε συνέντευξη του στον παράνομο ραδιοσταθμό των κατεχομένων Μπαϊράκ, ο λαλίστατος υποτακτικός της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ επιτίθεται τώρα φραστικά στην προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, την οποία κατηγορεί ότι υπερέβη τους όρους της εντολής της.

Εξέφρασε , επίσης, την έντονη δυσφορία του επειδή η Ολγκίν Κουεγιάρ πραγματοποίησε επαφές με Τουρκοκύπριους υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα για τη συνάντηση της με τον Μουσταφά Ακιντζί προειδοποιώντας την για το περιεχόμενο της αναμενόμενης έκθεσης της.

Από της έναρξης της νέας προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Τατάρ, εφαρμόζοντας πιστά το σχέδιο της Τουρκίας για κήρυξη αδιεξόδου από τα Ηνωμένα Έθνη στην προσπάθεια λόγω μη ύπαρξης κοινού εδάφους, ισχυρίζεται ότι έθεσε μετ επιτάσεως στην Απεσταλμένη την απαίτησή του όπως εκ προοιμίου γίνουν αποδεκτά τα 3α (τρία άλφα) της Τουρκοκυπριακής πλευράς:

  • Ήτοι, η έναρξη απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με ξένες χώρες, οι απευθείας πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο καθώς και οι απευθείας επαφές με ξένες χώρες.

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να επαναλαμβάνει εμμονικά την πάγια τουρκική απαίτηση για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς.

Δεδομένης της εκτός πλαισίων και άκρως αρνητικής και προκλητικής στάσης της τουρκικής πλευράς και του Τατάρ, διερωτάται ο απλός πολίτης αυτού του τόπου γιατί κάποιοι έσπευσαν σ αυτό το στάδιο και ενώ ευρίσκεται εν εξελίξει η πρωτοβουλία να επιρρίψουν ευθύνη στην δική μας πλευρά για το ναυάγιο το οποίο προβλέπουν.

Τί ανέμεναν επί πλέον να προσφέρει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για να προσέλθουν απλώς στο διάλογο οι Τούρκοι; Σε ποιές άλλες υποχωρήσεις -παραχωρήσεις προς την κατοχική δύναμη και σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να προβεί η πλευρά μας για να δεήσει ο Τατάρ να επιστρέψει στο τραπέζι και να απαιτήσει και άλλα;

Για ποιά λύση θα συζητούν οι “δυο πλευρές” όταν εκ των προτέρων απαιτούν οι Τούρκοι αποδοχή της τουρκικής λύσης;

Η έκκληση της Ολγκίν Κουεγιάρ προς τους δύο ηγέτες να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών δεν πρέπει, κατά την άποψη μου, να εκληφθεί ως προτροπή προς το θύμα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής όπως προχωρήσει εμπρός προς συνάντηση και αποδοχή των παράλογων και καταστροφικών για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτήσεων της Άγκυρας και του φερέφωνου της στα κατεχόμενα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ουδείς πρέπει να αναμένει ότι η ίδια η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα ακυρώσει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα αποδεχθεί τις τουρκικές απαιτήσεις και προαπαιτούμενα· εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία, πράγμα που μεθοδεύετο και προωθείτο από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις πριν ακόμα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

  • Για όσους δεν τον άκουσαν, ντόπιους και ξένους, υπενθυμίζεται η δήλωση του Τούρκου προέδρου στην οποία με στόμφο προέβη ενώπιον του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Άγκυρα, ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί.

Ξεκάθαρο και ηχηρό το μήνυμα το οποίο και η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη κατά την συγγραφή της έκθεσης της.

Γιατί η κοινωνία των πολιτών ,στην οποία ανήκουμε και εμείς, κρίνει ότι η προσοχή όλων των ξένων παραγόντων περιλαμβανομένων , κυρίως, των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος και τη γενεσιουργό αιτία, που είναι η παράνομη και καταδικασθείσα κατοχή από την Τουρκία εδαφών Ευρωπαϊκού κράτους, η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων με αποτέλεσμα την κατά συρροή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κύπρου.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, εθνικά επικίνδυνη είναι η κοντόφθαλμη ανάγνωση των παιγνίων που διαδραματίζονται στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: