«Γνωρίζω ότι δεν διαθέτω τα προσόντα»… Αποχαιρετισμός στον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

In Memoriam. Κωστής Στεφανόπουλος, 1926-2016, Έλληνας πολιτικός από την Πάτρα, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεινός νομικός, πολιτικά ενταγμένος στον Δεξιό χώρο. Όταν αυτονομήθηκε από τη φυσική του κοίτη, τη Νέα Δημοκρατία, ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ), που όμως στις πρώτες ευρωεκλογές δεν ανέδειξε βουλευτή και εκείνος ανέστειλε τη δράση της, δεχόμενος ότι «ο λαός αποφάσισε αλλιώς».

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης ζήτησε από τον Μιλτιάδη Έβερτ να του υποδείξει τον καταλληλότερο άνθρωπο για τον Δήμο Αθηναίων, και εκείνος του πρότεινε Στεφανόπουλο. Ο οποίος όμως, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν, απάντησε αρνητικά, διότι όπως είπε στον δημοσιογράφο Πάνο Λουκάκο που του μετέφερε την πρόταση, «δεν γνωρίζω τα θέματα της Αθήνας, δεν γνωρίζω τα της λειτουργίας ενός μεγάλου δήμου και δεν μπορώ να εξαπατήσω τους Αθηναίους, εμφανιζόμενος ως άξιος να διαχειρισθώ τις πολύπλοκες υποθέσεις του Δήμου Αθηναίων».

«Θα ήταν εκ μέρους μου απάτη, εάν εμφανιζόμουν ως ο ικανότερος για το αξίωμα αυτό. Μπορεί να ευρίσκομαι σήμερα σε δεινή πολιτική θέση, μπορεί πιθανόν να έχει τερματισθεί η πολιτική σταδιοδρομία μου, μπορεί να ήτο δι’ εμέ μία διέξοδος, μία επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο η εκλογή μου ως δημάρχου Αθηναίων, αλλά δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου εάν οι σκέψεις αυτές με οδηγούσαν στην αποδοχή ενός αξιώματος για το οποίο γνωρίζω ότι δεν διαθέτω τα προσόντα».

Ξέρουμε, άραγε, πολλούς πολιτικούς με τέτοιο ηθικό ανάστημα; Ευθέως απαντώ «όχι».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη αργότερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας -αξίωμα, που τίμησε όσο κανείς. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, βράδυ Κυριακής, οι αναρτήσεις στα socialmedia, που όλο και κάποιο δηλητήριο στάζουν, είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τον «ευπρεπή, έντιμο, ευγενή, διακριτικό, καλλιεργημένο, ειλικρινή και ευπατρίδη Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο».

Η κηδεία του έγινε χθες από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Π. Ψυχικό, όπου διέμενε σε ένα μικρό, ισόγειο διαμέρισμα. Η οικογένειά του, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να τηρηθεί το πρωτόκολλο που θέλει η εξόδιος ακολουθία των Προέδρων της Δημοκρατίας να γίνεται στη Μητρόπολη, και η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αναπαύεται σε κοιμητήριο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Πάτρας.

  • Το κείμενο του Χρήστου Μιχαηλίδη δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: