Ανησυχούν οι επενδυτές από την συνέχιση του πογκρόμ στην Τουρκία του Ερντογάν




Η κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τους θεσμούς της και να απειλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως εκτιμούν αναλυτές, την ώρα που οι απολύσεις και οι συλλήψεις εκτείνονται από το δικαστικό σώμα στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και την Κεντρική Τράπεζα.

Η Τουρκία έχει προβεί σε απολύσεις, σε κρατήσεις, ή διερευνά υποθέσεις κατά 60.000 πολιτών της στρατιωτικών, δικαστών, καθηγητών, δημοσιογράφων και άλλων υπόπτων τους οποίους κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος και για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι προετοίμασε το πραξικόπημα.

Οι εκδιώξεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και στο δικαστικό σώμα επεκτάθηκαν σε εμπορικές εταιρείες και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Και οι τουρκικές αερογραμμές έδειξαν την πόρτα σε 211 εργαζόμενους λόγω υποψίας ότι έχουν διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.

Οι διώξεις επεκτάθηκαν και στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας. “Οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για την έκταση που λαμβάνουν οι εκκαθαρίσεις και για το πώς θα επηρεάσουν τη σταθερότητα” δήλωσε ο Manik Narain, στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους οι κινήσεις είναι απαραίτητες γιατί ποτέ στην ιστορία της Τουρκίας δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πολεμικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν το κοινοβούλιο όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ότι πολλοί από τους πάνω από 240 ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι.

Επενδυτικές τράπεζες και δυτικές πρωτεύουσες εκφράζουν ανησυχία ότι οι εκδιώξεις χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν προκειμένου να ελέγξει εξ`ολοκλήρου την ανεξαρτησία των θεσμών, των δικαστηρίων και των ΜΜΕ.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: