Έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία: Προβάδισμα υπέρ της παραμονής δείχνει έρευνα




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Έκλεισαν πριν από λίγο τα εκλογικά τμήματα στη Βρετανία, όπου διεξήχθη το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή του από αυτή. Το πρώτο στοιχείο και το μόνο που έχει δοθεί ως τώρα αφορά τη συμμετοχή στο Γιβραλτάρ (83,65%), σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Press Association.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προηγείται με το 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 48%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν. Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα».

«Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και μοιάζει σαν η Παραμονή να έχει προβάδισμα», ανέφερε.
Η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,75% έναντι του δολαρίου μετά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας της YouGov και των δηλώσεων του Φάρατζ. Δεν έγιναν exit polls διότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς δημοψήφισμα ήταν υπερβολικά μεγάλο.

Μαζική συμμετοχή

Παρά τις σφοδρές καταιγίδες, εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες για να αποφασίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας. Το ερώτημα που εκλήθησαν να απαντήσουν οι πολίτες είναι απλό: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ε.Ε.;».

Το στρατόπεδο που θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% των συνολικών ψήφων αναδεικνύεται νικητής του δημοψηφίσματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης δίνουν προβάδισμα στο Bremain. Έρευνα του Ipsos/Mori έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων σκόπευαν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. ενώ το 48% κατά, αναφέρει το Έθνος.

Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η Βρετανία δεν γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, με την στερλίνα να κάνει ράλι ανόδου και μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν σαφώς ενισχυμένα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι σφραγισμένες κάλπες θα μεταφερθούν στα 382 σημεία καταμέτρησης που έχουν στηθεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία. Υπάρχει επίσης ένα κέντρο καταμέτρησης στην Βόρειο Ιρλανδία και ένα στο Γιβραλτάρ.

Η εκλογική Επιτροπή εκτιμά ότι η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανακοινώσιμη το πρωί της Παρασκευής.
Εxit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν.

Ωστόσο, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δημοσιοποιήσει έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα να επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Κρίνεται και το μέλλον του Κάμερον

Παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, αναλυτές αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο για αυτόν να συνεχίσει σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση.

Η ομάδα του Ντέιβιντ Κάμερον παρέμεινε συγκρατημένα αισιόδοξη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με το Ντάουνιγκ Στριτ να εκτιμά ότι το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ένα Βrexit όχι μόνο θα αλλάξει τη θέση της χώρας στον κόσμο αλλά θα αποτελέσει και σοβαρό πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Θα αποτελέσει παράλληλα, και μια σημαντική νίκη για τα λαϊκιστικά κινήματα ανά τον κόσμο» εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί την εξέλιξη του δημοψηφίσματος ολόκληρη η Ευρώπη, με τις Βρυξέλλες να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» μέχρι να ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απαιτείται μια επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στερλίνα προδιαγράφει το αποτέλεσμα;

Μεγάλη αύξηση έναντι του δολαρίου σημείωσε η στερλίνα μετά την ανακοίνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρεται να δίνουν προβάδισμα στο στρατόπεδο Bremain -δηλαδή στην παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στερλίνα έφτασε το μεσημέρι το 1,4947 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ χθες γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ανταλλασσόταν έναντι 1,4737 δολαρίου. Με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι η Βρετανία θα παραμείνει εντός Ε.Ε., μεγάλα κέρδη εμφάνισαν και τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Η άνοδος της στερλίνας προδιαγράφει το αποτέλεσμα σύμφωνα με αναλυτές. Φωτογραφία Έθνος.
Η άνοδος της στερλίνας προδιαγράφει το αποτέλεσμα σύμφωνα με αναλυτές. Φωτογραφία Έθνος.

Πιο συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 6.328 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,85% στις 10.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,96% στις 4.466 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,47% στις 346,34 μονάδες.

«Μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ επέφερε ένα νέο υψηλό έξι μηνών για τη λίρα (σ.σ.: έναντι του δολαρίου) και ένα άλμα στις αγορές αξιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη» ανέφερε ο Τζάσπερ Λόουλερ, αναλυτής του χρηματιστικού γραφείου CMC Markets.

Η άνοδος της ισοτιμίας της στερλίνας είναι «μια πολύ σημαντική κίνηση και αντανακλά τη σταθερή πεποίθηση των αγορών ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ» επισήμανε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής του χρηματιστικού γραφείου Oanda.

Από την πλευρά της, η Καθλίν Μπρουκς από το City Index τόνισε ότι παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να πέσουν έξω, οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες που το στρατόπεδο «Ιn» (Μέσα) έκανε όλα όσα μπορεί να για υπερτερήσει στο δημοψήφισμα.

http://mignatiou.com/2016/06/vretania-dimopsifisma-ena-oriako-apotelesma-tha-stigmatisi-tin-politiki-zoi-tis-choras/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: