Καταλύτες στη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας οι εταιρείες Ενέργειας: Ανοίγματα και προς το Κάιρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες που καθόρισαν την επανασυγκόλληση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελ Αβίβ έγινε αποδέκτης βολιδοσκοπήσεων από τουρκικές εταιρείες τόσο για την αγορά φυσικού αερίου όσο και για την κατασκευή αγωγού και για μεταφορά του με αγωγούς στην Τουρκία. Σημειώνεται πως κρούσεις από τουρκικές εταιρείες έγιναν στο παρελθόν και προς την κυπριακή κυβέρνηση. Μάλιστα εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών πραγματοποίησαν πολλά ταξίδια στην Κύπρο για να συζητήσουν το όλο θέμα.

Ωστόσο, είναι σαφές πως χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξήγησε ξανά προχθές, τηλεφωνικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο τελευταίος, αν και δείχνει να κατανοεί τις κυπριακές ανησυχίες και ενστάσεις, ωστόσο, δεχόμενος και τις πιέσεις από τους Αμερικανούς προχωρεί βαθμηδόν στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του Ισραήλ καταγράφονται έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία ακόμη και εντός της κυβέρνησης.

Πάντως, οι Ισραηλινοί έχουν την εντύπωση πως δεν θα ενοχλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία η κίνηση τους αυτή, καθώς θεωρούν πως το Κυπριακό βρίσκεται σε τροχιά λύσης. Δεν είναι, άλλωστε, η μόνη ξένη κυβέρνηση που έχει αυτή την εντύπωση. Εκτός, βέβαια, κι εάν το χρησιμοποιούν το επιχείρημα αυτό ως άλλοθι για τη συμφωνία με την Τουρκία.

Ενημερωμένη πηγή σημείωνε στο «Φ» ότι η Λευκωσία θα παρακολουθεί από κοντά τα διαδραματιζόμενα στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ και ότι δεν θα σταθούν μόνο στις καθησυχαστικές παρεμβάσεις του Τελ Αβίβ και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες από τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο τελευταίος ενημέρωσε τηλεφωνικά για τη συμφωνία και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης μεταδόθηκε ζωντανά στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι TRΤ, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για βελτίωση των οικονομικών σχέσεων με την Αίγυπτο σημειώνοντας πως μπορούν να γίνουν και επισκέψεις σε υπουργικό επίπεδο. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προσδοκίες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έσπευσε να αναφέρει πως υπάρχει μια σαφής θέση της Άγκυρας έναντι της Αιγύπτου, Σημειώνοντας πως βασικά η θέση έναντι του πραξικοπήματος του Προέδρου Σίσι είναι ξεκάθαρη έσπευσε να αναφέρει πως «η ζωή συνεχίζεται». Αναφέρθηκε ειδικά στα τουρκικά πλοία που περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται μεταξύ των χωρών.

ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ;

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, σε άρθρο που δημοσιεύει επισήμανε πως η συμφωνία με την Τουρκία κινδυνεύει να επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και σε χαμηλότερη κλίμακα με την Κύπρο.

Όπως σημειώνει, οι στενές σχέσεις μεταξύ τους βασίζονται σήμερα κυρίως σε συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις, μερικές φορές με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, καθώς και με τη συνεργασία των πολεμικών ναυτικών ( των δυο χωρών). Κατά τα τελευταία δυο χρόνια, όπως αναφέρεται, έχει τοποθετηθεί στην Αθήνα Στρατιωτικός Ακόλουθος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τη Λευκωσία, το Βουκουρέστι και τη Σόφια.

Όπως σημειώνεται συναφώς στο δημοσίευμα, σε περίπτωση που αναβιώσει η στενή σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών, ακόμη και αν μεσολαβήσει κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, κινδυνεύουν να χαλαρώσουν οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: