Οι υποθέσεις για την ύπαρξη ή όχι ενός ακόμη πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα συνεχίζονται




Οι υποθέσεις για την ύπαρξη ή όχι ενός ακόμη πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα συνεχίζονται από την επιστημονική κοινότητα. Ο μυστήριος αυτός πλανήτης, ο οποίος εάν υπάρχει ίσως να συνδέεται με τις κατά καιρούς μαζικές εξαφανίσεις ειδών, όπως οι δεινόσαυροι, πιθανολογείται ότι περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 10.000 έως 20.000 γήινα χρόνια.

Ο πλανήτης 9 υπολογίζεται πως έχει 2-4 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη και η μάζα του πρέπει να είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Ονομάζεται από κάποιους και υπερ-γαία.

Πρόσφατα, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας υποθέτει ότι ο πλανήτης 9 δεν ήταν μέρος του δικού μας ηλιακού συστήματος αλλά τον έκλεψε ο Ηλιος μας από ένα άλλο άστρο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας, βασίστηκε στα αποτελέσματα των εργασιών που έγιναν σε υπολογιστές σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανόν ο πλανήτης 9 να έχει κλαπεί από ένα άλλο αστέρι πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Ηλιος μας και πολλά άλλα ουράνια σώματα ήταν πολύ κοντά κατά την πρώτη περίοδο της ύπαρξής τους, στο αστρικό σύμπλεγμα.

“Όταν ο Ηλιος αργότερα αναχώρησε από το αστρικό σμήνος στο οποίο γεννήθηκε, ο πλανήτης 9 είχε μείνει σε μια τροχιά γύρω από τον Ηλιο”, δήλωσε ο αστροφυσικός Alexander Mustill.

Πρόσθεσε ότι “αυτός, ο πλανήτης 9 θα είναι βασικά ο μοναδικός εξωπλανήτης στον οποίο ρεαλιστικά θα μπορούσαμε να στείλουμε διαστημικό όχημα`.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ τον Απρίλιο, ο Δρ. Δημήτρης Σταματέλλος, Αστροφυσικός, Κύριος Ερευνητής στο University of Central Lancashire, Preston της Βρετανίας, είπε ότι εάν πραγματικά υπάρχει ο ένατος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, τότε θα πρέπει να ανακαλυφθεί στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ηδη μεγάλα τηλεσκόπια, όπως π.χ. το Ιαπωνικό Subaru, έχουν αρχίσει να ερευνούν την περιοχή όπου πιθανολογείται ότι βρίσκεται αυτός ο πλανήτης.

Σημειώνεται ότι ο διακεκριμένος αστρονόμος Μάικ Μπράουν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech University) ανέφερε πρόσφατα ότι η ομάδα του ανακάλυψε ένα ακόμη σώμα στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος, στην Ζώνη Κούιπερ, το οποίο φαίνεται να δέχεται τη βαρυτική επίδραση του άγνωστου πλανήτη. Η Ζώνη του Κούιπερ βρίσκεται πέραν από τον πλανήτη Ποσειδώνα και αποτελείται από μικρά ουράνια σώματα όπως ο πλανήτης νάνος Πλούτωνας, και πυρήνες κομητών.

Αθ. Αρσαλίδου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: