Nερό και σε άλλους κόσμους στο Ηλιακό Σύστημα: Κρυμμένος ωκεανός σε φεγγάρι του Κρόνου -Απίστευτη ομοιότητα με το Αστρο του Θανάτου του «προφητικού» Star Wars [videos]

A swing high above Saturn by NASA’s Cassini spacecraft revealed this stately view of the golden-hued planet and its main rings. |via wikimedia.org




Yπάρχει ένας κρυμμένος ωκεανός σε ένα άλλο φεγγάρι του Κρόνου. Βρίσκεται μεταξύ 20 και 30 χιλιομέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Mimas(ή Κρόνου 1), του μικρού φεγγαριού που είναι απίστευτα παρόμοιο με το Άστρο του Θανάτου από το Star Wars.

Με την ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αυξάνεται ο αριθμός των κόσμων στο Ηλιακό Σύστημα που είναι πλούσιοι σε νερό στο εσωτερικό τους.

Η έρευνα συντονίστηκε από τον Valery Lainey, από το Παρατηρητήριο του Παρισιού, και βασίζεται σε δεδομένα από τον ανιχνευτή Cassini, την ιστορική αποστολή της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας που ολοκληρώθηκε το 2017.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η ύπαρξη ωκεανών κρυμμένων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια ενός άλλου φεγγαριού του Κρόνου, του Εγκέλαδου, και μετά ενός φεγγαριού του Δία. Και στις δύο περιπτώσεις αυτοί οι ωκεανοί αποτελούνται από νερό σε υγρή κατάτσταση και θα μπορούσαν να έχουν όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να φιλοξενήσουν οποιεσδήποτε μορφές ζωής. Και τα δύο θα μπορούσαν τώρα να προστεθούν στο Mimas, το πιο εσωτερικό φεγγάρι του Κρόνου, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον William Herschel [το 1789.

Κάποιες «παραξενιές» ήταν ήδη γνωστές για αυτό το φεγγάρι: ο Mimas έχει πολύ χαμηλή πυκνότητα (γι’ αυτό πιστεύεται ότι αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από παγωμένο νερό), είναι έντονα ισοπεδωμένο και κατά την περιστροφή του κάνει μια σειρά από ταλαντώσεις. Μέχρι τώρα πίστευαν ότι είχε έναν ασύμμετρο βραχώδη πυρήνα στο κέντρο του, αλλά νέα δεδομένα δείχνουν ότι η παρουσία ενός στρώματος νερού σε υγρή κατάσταση κάτω από την παγωμένη επιφάνεια θα άλλαζε την περιστροφή του.

Ο ωκεανός θα έχει σχηματισθεί μάλλον πρόσφατα, μεταξύ 25 και 2 εκατομμυρίων ετών, και για αυτό το λόγο δεν παρήγαγε κανένα ορατό σημάδι στην επιφάνεια, όπως οι θερμοπίδακες ή θραύσματα που αντιθέτως είναι εμφανή στην Ευρώπη και τον Εγκέλαδο.

Μια ανακάλυψη που κάνει τώρα το Mimas πολύ ενδιαφέροντα για τους αστρονόμους, μετά τη γοητεία που έχει κερδίσει εδώ και καιρό στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας λόγω της απίστευτης ομοιότητάς του με το Αστρο του Θανάτου από το Star Wars, ένα όπλο καταστροφής στο μέγεθος ενός μικρού δορυφόρου και το οποίο μέσα από μια  μεγάλη τρύπα από την οποία εκπέμπει μια καταστροφική ακτίνα λέιζερ.

Η ομοιότητα οφείλεται κυρίως στον μεγάλο κρατήρα πρόσκρουσης και είναι εντελώς συμπτωματική, δεδομένου ότι η ταινία κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν από τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες αυτού του φεγγαριού, που τραβήχτηκαν από το ανιχνευτή Voyager 1.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα

Πιο ζεστός από ποτέ ο πλανήτης, κι αυτό δεν είναι καλό: Η υπερθέρμανση ξεπέρασε επί έναν ολόκληρο χρόνο το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: