Κομήτης «μεγαλύτερος από το Έβερεστ» θα γίνει ορατός δια γυμνού οφθαλμού τις επόμενες εβδομάδες [videos]

Εικόνα από τηλεσκόπιο με τον κομήτη 12P/Pons-Brooks να πλησιάζει το Νεφέλωμα της Ημισελήνου. Screenshot via YouTube@TheSkyAboveUs/




Ένας κομήτης που είναι μεγαλύτερος από το Έβερεστ θα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού τις επόμενες εβδομάδες καθώς συνεχίζει την πρώτη του επίσκεψη στο εσώτερο ηλιακό σύστημα εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Το παγωμένο ουράνιο σώμα είναι ένας κομήτης τύπου Halley – που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί μία φορά, ή πιθανόν δύο φορές, στη διάρκεια της ζωής ενός μέσου ανθρώπου.  Πράγματι, το 12P/Pons-Brooks, όπως είναι γνωστός, ολοκληρώνει την τροχιά του μία φορά κάθε 71,3 χρόνια και πρόκειται να κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 21 Απριλίου.

Ενώ ορισμένες αναφορές θέλουν τον  12P/Pons-Brooks να έχει εντοπιστεί ήδη από τον 14ο αιώνα , πήρε το όνομά του από τον Γάλλο αστρονόμο Jean-Louis Pons που τον ανακάλυψε το 1812 και τον Βρετανο-Αμερικανό αστρονόμο William Robert Brooks που τον παρατήρησε το 1883.

  • Θωρείται ότι έχει πυρήνα διαμέτρου περίπου 30 χιλιομέτρων , ταξινομείται ως κρυο-ηφαιστειακός κομήτης, που σημαίνει ότι εκρήγνυται με σκόνη, αέρια και πάγο όταν αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του καθώς θερμαίνεται.

Ένα τέτοιο ξέσπασμα πέρυσι τον έκανε να λάμψει εκατονταπλάσια από το σύνηθες, δίνοντάς του το όνομα  «κομήτης του διαβόλου» αφού η ομίχλη που τον περιβάλλει σχημάτισε κερασφόρο σχήμα.

Ενώ ο κομήτης –και η πράσινη χροιά του– έχει ήδη εντοπιστεί στον νυχτερινό ουρανό, οι ειδικοί λένε ότι αναμένεται να γίνει ακόμη πιο φωτεινός τις επόμενες εβδομάδες.

  •  «Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5 που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Δρ Πάουλ Στρεμ,  αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ, στην κεντρική Αγγλία.

«Ο κομήτης μετακινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας στους Ιχθείς. Καθώς το κάνει αυτό, περνά από φωτεινά αστέρια που θα κάνουν πιο εύκολο τον εντοπισμό του,  σε ορισμένες ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου, ο 12P/Pons-Brooks θα απέχει μόλις 0,5 της μοίρας από το φωτεινό αστέρι που ονομάζεται Hamal», πρόσθεσε.

Αλλά ο Δρ Ρόμπερτ Μέισι,   αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, είπε ότι ακόμα κι αν ο κομήτης γίνει πιο φωτεινός, θα είναι δύσκολο να τον δούμε, προσθέτοντας ότι ίσως βασικά όργανα, όπως τα μικρά τηλεσκόπια θα βοηθούσαν πολύ.

«Αν έχετε ένα κάπως αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια, προσπαθήστε οπωσδήποτε να τον αναζητήσετε με αυτά», είπε, προσθέτοντας ότι οι εφαρμογές που χαρτογραφούν τον ουρανό είναι επίσης χρήσιμες για μια τέτοια παρατήρηση. Προσθέτει ότι όσοι θα ήθελαν να ρίξουν μια ματιά θα πρέπει να βγουν έξω και να στρέψουν το κεφάλι ψηλά, σ’ έναν καθαρό απογευματινό ουρανό – να κοιτάξουν χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά καθώς το λυκόφως φτάνει στο τέλος του. «Πρέπει να αποφύγετε την ομίχλη, να αποφύγετε το φως του φεγγαριού, να αποφύγετε τη φωτορύπανση».

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Sycamore Gap: To «δέντρο του Ρομπέν των Δασών» άνθισε ξανά, ενάντια στις πιθανότητες* Ενα βρετανικό ορόσημο τριών αιώνων που πριονίστηκε από άγνωστο βάνδαλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: