Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και η απόφαση της πλειοψηφίας για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καθώς και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, το φονικό στην Αγία Νάπα, η πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας και ο απόηχός της, καθώς και η έναρξη των αγώνων νοκ άουτ για το Euro 2016 είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες, στα πρωτοσέλιδά τους.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “Σοκ και σκεπτικισμός”, γράφει στο κύριο της θέμα πως η Βρετανία βγαίνει από την ΕΕ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα, και ότι παραιτήθηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ενώ οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι θα αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες εξόδου. Αλλού αναφέρει πως καταζητείται ο δεύτερος εκτελεστής για το μακελειό στην Αγία Νάπα, ενώ η Αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για Αλβανό. Αλλού σημειώνει πως αρχίζουν τα νοκ άουτ παιγνίδια για το Euro 2016.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Η ώρα της εξόδου”, γράφει στο κύριο της θέμα, πως η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα, λόγω Brexit, και θα ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης, βάσει του Άρθρου 50. Αλλού αναφέρεται στο χρονικό του φονικού το βράδυ της Πέμπτης στην Αγία Νάπα, σημειώνοντας ότι οι δράστες ήταν επαγγελματίες με απίστευτη δολοφονική μανία. Εξάλλου γράφει για τις πυρκαγιές στη Σολέα, λέγοντας πως τα προβλήματα ήταν γνωστά και συζητούνταν, κάνοντας λόγο για μειωμένες περιπολίες, μη επανδρωμένα φυλάκια και ελλειμματική τακτική πρώτης αντίδρασης.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Το διαζύγιο έφερε τσουνάμι”, πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αλλάζει το χάρτη και δημιουργεί νέα δεδομένα, με αναταράξεις στη Βρετανία και την ΕΕ να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλού αναφέρεται σε ανοιχτά μέτωπα από το Οχάιο για τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Επίσης αναφέρει πως βαθιά διχασμένο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα στη χώρα, προσθέτοντας ότι η αγορά χθες θύμιζε 2008, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 31 ετών και έχανε έως 10% της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου και 6% έναντι του ευρώ.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Μετά το Brexit ξεκινούν νέα παζαρέματα”, γράφει πως νέα παζαρέματα ξεκινούν στις Βρυξέλλες μετά τη νίκη του Brexit, προκειμένου να καθοριστούν άμεσα βήματα και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που ενέχει στοιχεία πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Αλλού σημειώνει πως έρευνα για το “έγκλημα της απανθρακωμένης Σολιάς”, για λάθη και παραλείψεις ζήτησε το ΑΚΕΛ. Επίσης αναφέρεται σε αυξήσεις – φωτιά στο ηλεκτρικό εν μέσω καύσωνα, λόγω αυξημένης κατανάλωσης και λόγω αυξήσεων στη ρήτρα καυσίμων και του τέλους κατανάλωσης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “`Μικρή` επίδραση στον τουρισμό μας”, πως σύμφωνα με φορείς της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η μόνη άμεση επίδραση στον κυπριακό τουρισμό από το Brexit θα προέλθει από την πτώση της στερλίνας, που θα κάνει τις διακοπές στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, πιο ακριβές για τους Βρετανούς. Αλλού αναφέρεται σε “εκρηκτικό σοκ”, μετά που το ΗΒ ψήφισε για την αποχώρησή του από την ΕΕ, και ότι παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κάμερον. Αλλού αναφέρεται στο φονικό στην Αγία Νάπα.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: