Ασθμαίνοντας και πάλι την ύστατη ώρα, και πάλι με το ελάχιστο τής μέχρι σήμερα οικονομικής στήριξης (λιγότερο από 200.000 ευρώ), με αμφισβητούμενη τη βιωσιμότητα αλλά και την επίσημη “στέγασή” της στην πόλη, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ξεκινά αύριο (Πέμπτη 12 Μαΐου) την 13η διοργάνωση της.

Η πάλαι ποτέ “μικρή Φραγκφούρτη των Βαλκανίων” (όπως είχε χαρακτηρίσει τη διοργάνωση η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον Μάιο του 2005, μετά τη δεύτερη διοργάνωση της έκθεσης που ξεκίνησε το 2004 ως Scripta), ο μοναδικός θεσμός βιβλίου της χώρας, με διοργανωτές το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ προ τριετίας), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Helexpo-ΔΕΘ (που φιλοξενεί την έκθεση στα περίπτερα 13 και 15 των εγκαταστάσεων της), με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα φιλοξενήσει φέτος 284 εκδηλώσεις (135 του γενικού προγράμματος, 27 στο πλαίσιο του αφιερώματος στους πρόσφυγες, 46 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 στον χώρο της νεανικής και παιδικής γωνιάς του βιβλίου).

Το σύνολο των εκδοτών-εκθετών που μετέχουν στην φετινή έκθεση είναι 294 (214 Έλληνες εκδότες και 80 ξένοι από 20 χώρες).

«Υποστηρίζουμε ότι ο πολιτισμός είναι ο πλούτος της χώρας. Δεν είναι θεωρητική έννοια όμως αυτό. Ο πολιτισμός θα πρέπει να παράξει πλούτο γιατί… τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήματα», έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας την αναγκαιότητα παραμονής της διοργάνωσης στην πόλη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Στην «τιτάνια προσπάθεια των διοργανωτών προκειμένου να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός» αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιώργος Παπαναστασίου (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ στο Τμήμα Φιλολογίας – διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), εκπροσωπώντας τον βασικό οργανωτή θεσμό, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. «Το βιβλίο δεν είναι μόνο όχημα, αλλά και πρόσχημα πολιτισμού», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, «καθώς μέσω αυτού αναδεικνύονται και όλες οι μορφές της τέχνης (θέατρο, εικαστικά , κοινωνιολογία -ακόμα και πολιτική)».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: