Δημοσκόπηση: Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ η πλειοψηφία των πολιτών




Σταθερό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ (Remain) ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου καταδεικνύει η νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Telegraph.

Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, καταγράφοντας μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας. Ενισχυμένη κατά 2% είναι η πρόθεση ψήφου υπέρ του λεγόμενου Brexit, με 43%. Πρόκειται για μεταβολές εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Το 51% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν τάσσονται υπέρ της παραμονής, έναντι ποσοστού 46% που υποστηρίζει το λεγόμενο Brexit. Από όσους σίγουρα θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα μόνο 3% είναι αναποφάσιστοι, κάτι παραπάνω από οκτώ εβδομάδες πριν την 23η Ιουνίου. Συνολικά, ωστόσο, ένας στους πέντε ψηφοφόρους (21%) παραμένουν αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη.

Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί πως στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει η παραμονή στην ΕΕ έναντι ποσοστού μόλις 21% που πιστεύει ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (50% έναντι 22%) θεωρεί πως το μεταναστευτικό σύστημα της Βρετανίας θα βελτιωθεί με ένα Brexit, ενώ αντίθετα το 48% των ερωτηθέντων (έναντι 34%) θεωρούν πως η παραμονή στην ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα μία ισχυρότερη βρετανική οικονομία.

Ιδιαίτερη σημασία θεωρείται πως έχει η αυξητική τάση που καταγράφεται στην πρόθεση των υποστηρικτών του Remain να προσέλθουν στην κάλπη του δημοψηφίσματος, αν και υπολείπονται ελαφρώς όσων σίγουρα θα ασκήσουν το δικαίωμά τους ψηφίζοντας υπέρ του Brexit (66% έναντι 70% αντίστοιχα).

Επίσης σημειώνεται ότι η ψήφος υπέρ του Brexit είναι ελαφρώς πιο «μαλακή», δηλαδή ο ψηφοφόρος θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη μέχρι το δημοψήφισμα (17% έναντι 15% των ψηφοφόρων υπέρ της παραμονής).

Ο αναλυτής σερ Λίντον Κρόσμπι σημειώνει δε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι επιπτώσεις της ηχηρής παρέμβασης Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί «πίσω στην ουρά» όσον αφορά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ σε περίπτωση Brexit.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: