Στα όρια οι διαπραγματεύσεις: Οι απαιτήσεις των δανειστών για συντάξεις και φορολογικό




Μεγάλες είναι οι διαφορές της κυβέρνησης και των Θεσμών αναφορικά με το ασφαλιστικό με τις δυο πλευρές να συνεχίζουν τις επαφές και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη για να διαπιστώσουν την πιθανότητα περαιτέρω σύγκλισης.

Oι δανειστές πιέζουν για πιο ανταποδοτικό σύστημα εισφορών – συντάξεων, με την ελληνική πλευρά να σκέφτεται πλέον να μειώσει τους συντελεστές αναπλήρωσης για ασφάλιση έως 25 έτη και να τους αυξήσει για πάνω από τα 35 έτη.

Πάντως, σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για το φορολογικό, καθώς οι δανειστές θα απαντήσουν στην ελληνική αντιπρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως στόχο να αποτρέψει τις επιβαρύνσεις- σοκ που ζητάει το κουαρτέτο σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με το Mega, το… λογαριασμό του “κενού”, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία εισοδήματα, με τον πήχη να κατεβαίνει ακόμα και κάτω από τις 30.000 ευρώ. Φαίνεται ότι το σοκ από το σχέδιο των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου στις 7.000 ευρώ δεν έχει περάσει ακόμα.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιμένει και στην αντιπρόταση της να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα των 9.500 ευρώ. Οι αλλαγές που ζητάνε οι δανειστές και στοχεύουν κυρίως στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, φέρνουν στον προϋπολογισμό περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφτανε στα περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι με το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου πρέπει να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά των 150 εκατ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει περίπου 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν από 20.000 ως 30.000 ευρώ.

Αν το βάρος της προστασίας των πολύ χαμηλών εισοδημάτων πέσει σε αυτούς, με αύξηση του φορολογικού τους συντελεστή, τότε θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ως 500 ευρώ, ανέφερε το MEGA.

Διαφωνίες έχουν οι δανειστές και για το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μεγάλες επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και ζητάνε πιο χαμηλό ανώτατο συντελεστή, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής.

Η ελληνική πλευρά επιμένει, πάντως, ότι οι “έχοντες” πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα απ’ όσα σήμερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των δανειστών, ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας και της έκτακτης εισφοράς μαζί, δεν πρέπει να ξεπερνά το 57% με 58%.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι ο ανώτατος συντελεστής της νέας φορολογικής κλίμακας πρέπει να φτάνει στο 50% με 55% για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ, βάζοντας το “ταβάνι” της έκτακτης εισφοράς στο 8% με 10%.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται, όπως οι μισθωτοί αλλά χωρίς αφορολόγητο, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά ή αν θα διατηρηθεί η ειδική κλίμακα με πρώτο συντελεστή 26%. Σε εξέλιξη είναι και τα παζάρια για αγρότες και ενοίκια, αφού πέρα από τις αλλαγές συντελεστών, υπάρχει το ερώτημα αν αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιμένουν ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να είναι χαμηλότερη και να ανέρχεται στα 320 ευρώ, με την Αθήνα να μην υπαναχωρεί από τα 384 ευρώ, με την ευελιξία όμως που επιδεικνύει πλέον να αφορά στα ελάχιστα έτη ασφάλισης που ενδέχεται να αυξηθούν σε 20 αντί για 15.

Αναφορικά με τα κριτήρια χορήγησης της εθνικής σύνταξης, μέχρι πρότινος οι δανειστές πίεζαν για να τεθούν εισοδηματικά ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωνε το MEGA ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σχετικά με την “προσωπική διαφορά” η θέση των δανειστών είναι ότι δεν πρέπει να υφίσταται, με την κυβέρνηση όμως να επιμένει ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Μένει πάντως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να φανεί τι θα γίνει μετά το 2018.

“Στον αέρα” παραμένουν οι αλλαγές που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο ζητάει περισσότερα στοιχεία.

Το θέμα που θα συζητηθεί τελευταίο σχετίζεται με τις επικουρικές συντάξεις αλλά αυτό που φαίνεται να αποτελεί την κυριότερη “ωρολογιακή βόμβα” είναι το εάν μπορούν να προκύψουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από το “πακέτο” του Γ. Κατρούγκαλου που είναι στο τραπέζι.

Εάν δεν μπορέσουν να προκύψουν τότε όλα όσα συζητούνται αυτή την στιγμή, ενδέχεται να ανατραπούν.

Μετά τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους αξιωματούχους του κουαρτέτου, στελέχη της ΤτΕ ανέφεραν ότι το συμφέρον της οικονομίας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί ο Μ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: