Διεθνές συνέδριο για τον Ελύτη από το Ζωγράφειο Κωνσταντινούπολης στη Θεσσαλονίκη




«Κανένας ποιητής δεν έχει οργιάσει τόσο στον εναγκαλισμό του με την ελληνική γλώσσα». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, άνοιξε στη Θεσσαλονίκη τις εργασίες μαθητικού συνεδρίου αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα ποιητή και νομπελίστα , Οδυσσέα Ελύτη.

Το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», είναι το πέμπτο στη σειρά Μαθητικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Του χρόνου θα είναι για εμάς μεγάλη χαρά να σας υποδεχθούμε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη», είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τα τέσσερα προηγούμενα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο και ήταν αφιερωμένα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γεώργιο Βιζυηνό.

«Ο ποιητής νιώθει μέσα στην ψυχή του την αγάπη για τη γνώση και την ιστορία του Γένους μας, νιώθει την αγάπη για τη θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και μεταποιεί αυτή την αγάπη σε στίχους και εικόνες ποιητικές», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επιλέγοντας το «’Αξιον Εστί» για να εξηγήσει πώς ο Ελύτης διαγράφει ποιητικά τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως το Βυζάντιο. «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου».

«Το θέμα του συνεδρίου μας φέρνει πλησίον σας και σας φέρνει πλησίον μας, διότι το Αιγαίο Πέλαγος το οποίο τόσο πολύ αγάπησε και ύμνησε ο Οδυσσέας Ελύτης, μας ενώνει και μας συνδέει με αρρήκτους δεσμούς», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Το Αιγαίο μας φέρνει κοντά, ήταν το μήνυμα, που θέλησε να περάσει και ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πατριάρχη στις εργασίες του συνεδρίου. «Τα συμβαίνοντα στο Αιγαίο, πάντα είχαν σχέση με τα συμβαίνοντα στο Βόσπορο και όταν αγριεύουν τα κύματα στο Αιγαίο, η φουρτούνα χτυπάει και στις ακτές Προποντίδας και στους λόφους της Χάλκης των Πριγκηποννήσων», είπε χαρακτηριστικά και παρότρυνε τους μαθητές: «Εσείς όμως, να μιλάτε μόνο για ποίηση, για δημιουργία, για λογοτεχνία, για ειρήνη. Να μάθετε να παράγετε πολιτισμό, την υπερδύναμη αυτή του ελληνικού γένους».

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα υποδέχθηκε τους μαθητές η πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Ε.Μαντουλίδη, Αικατερίνη Μαντουλίδη καθώς, όπως είπε, ο εκλιπών σύζυγός της και ιδρυτής των εκπαιδευτηρίων συνήθιζε κάθε πρωί να απαγγέλει μελοποιημένους στίχους του Ελύτη.

«Το 5o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο αφιερώνεται φέτος στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων της πατριαρχίας του. Από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα του μαθητικού συνεδρίου και συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίησή της», ανέφερε στον χαιρετισμό της η διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Ασπασία Χασιώτη, ενώ ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου τόνισε ότι «το συνέδριο φαίνεται πως τα πέντε αυτά χρόνια έχει αποκτήσει μια δυναμική και έχει αναλάβει έναν ρόλο εκπαιδευτικό που τείνει να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό για τα γράμματα και τις τέχνες όχι μόνο της Ομογένειας αλλά και της Ελλάδας».

Στο μαθητικό συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 18 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αμερικής, της Πόλης και της Ίμβρου, για τις θεματικές ενότητες: Ο Ελύτης, η Ελλάδα και η Ευρώπη – Οι ελληνικές αξίες του ποιητή – Ο Ελύτης και η ιστορία – Ο ποιητής μεταφραστής και μεταφρασεολόγος – Ποιητικά θέματα στον Ελύτη – Ελύτης και τέχνες – Ο μελοποιημένος Ελύτης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 3 Απριλίου.

Σ.Α.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: