Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η σημερινή ενημέρωση της Βουλής και του κυπριακού λαού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι αναφορές Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν επιστρέφεται η Μόρφου και οι αντιδράσεις των κομμάτων, η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ενώπιον του λαού ενημερώνει για όλα”, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια μαραθώνια ομιλία θα ενημερώσει το απόγευμα τη Βουλή των αντιπροσώπων αλλά και παράλληλα τον κυπριακό λαό για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι άνοιξε ο δρόμος για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας με την απόφαση που πήρε χθες το Ανώτατο Δικαστήρια για άρση της ασυλίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για μη επιστροφή της Μόρφου.

Η “Σημερινή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Θα `χορέψετε` σε ρυθμό Ανάν”, γράφει ότι ο “σουλτάνος-Πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε το φιρμάνι του να μην επιστραφεί η Μόρφου και να δοθούν 10 χιλιάδες υπηκοότητες σε Τούρκους πολίτες”. Αλλού, γράφει ότι εξοχικά και χωράφια βγάζει στο σφυρί ο Συνεργατισμός. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την άδεια χρήσης του λογότυπου των Κυπριακών Αερογραμμών και σε 4 με 6 μήνες θα ξεκαθαρίσει ο νέος ιδιοκτήτης.

Ο “Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο “Φιρμάνι Ερντογάν για Ακιντζί” γράφει ότι οι υποδείξεις του Προέδρου της Τουρκίας μπορεί να διατυπώθηκαν μέσω διαρροής υπό τη μορφή πληροφοριών, αλλά ήταν αρκούντως ξεκάθαρες και είχαν συγκεκριμένο αποδέκτη, τον Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο της θέμα γράφει για “χαμό Κυρίου” στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Λεμεσού και αναφέρεται σε περίπτωση ασθενούς που έκανε εγγραφή στις 4 το απόγευμα και εξυπηρετήθηκε στις 11 το βράδυ. Αλλού, γράφει ότι προς κατακόρυφη αύξηση των ποινών για τροχαία αδικήματα κινείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “24ωρες απεργίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία” γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι συντεχνίες αποφάσισαν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να επανακτήσουν το απολεσθέν εισόδημα και τα ωφελήματα που έχουν παραχωρήσει εδώ και δύο χρόνια λόγω κρίσης. Αλλού, γράφει ότι σκέψεις μέχρι και για την αναστολή της λειτουργίας της Γυναικολογικής Κλινικής γίνονται από τη διεύθυνση του Νοσοκομείου Πάφου στην περίπτωση που το Υπουργείο δεν εγκύψει με σοβαρότητα στα προβλήματα. Αλλού, γράφει ότι “περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας” εισηγείται ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφερόμενος στην υπόθεση Θεμιστοκλέους.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο “Άπλετος χώρος στο Λιμάνι Λεμεσού”, γράφει ότι η Κυβέρνηση προσπαθούσε χθες να πείσει την TOTAL όπως μεταφέρει την βάση των υποστηρικτικών της εργασιών από το λιμάνι της Λάρνακας σε αυτό της Λεμεσού μετά την απόφαση του Δήμου Λάρνακας να μην δώσει επέκταση στην εταιρεία. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως η επιστροφή της Μόρφου δεν είναι στο τραπέζι.

ΚΥΠΕ, Θωμάς Κεττένης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: