Τον Ρώσο πρέσβη κάλεσε σε “απολογία” η Άγκυρα για τον πύραυλο του πεζοναύτη




Τον πρέσβη της Ρωσίας κάλεσε σε απολογία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον φορητό αντιαεροπορικό εκτοξευτή που κρατούσε Ρώσος πεζοναύτης στο κατάστρωμα πολεμικού πλοίου που διέσχιζε τον Βόσπορο.

Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την «προκλητική» πράξη του πεζοναύτη. Ο γ.γ. του υπουργείου προειδοποίησε τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με αυτή και τυχόν ανάλογες «προκλητικές» πράξεις.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου είχε επίσης προειδοποιήσει τη Μόσχα σχετικά, καλώντας την να αποφύγει στο μέλλον τέτοιες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά τη διέλευση μέσω των Στενών, του ρωσικού μεταγωγικού πλοίου Caesar Kunikov, ένας Ρώσος πεζοναύτης φωτογραφήθηκε από τους Τούρκους να κρατά ένα MANPAD (φορητό εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων) έτοιμο, κατά τους Τούρκους, για βολή.

Το ρωσικό σκάφος, κλάσης Ropuch-1 διαθέτει οκτώ τέτοιους εκτοξευτές, τύπου 9K32 Strela-2, για εγγύς αντιαεροπορική προστασία, επίσης διαθέτει 44 εκτοξευτές ρουκετών και δύο δίδυμα πυροβόλα των 57mm. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει 12 άρματα μάχης και μέχρι 340 στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό, ή ανάλογο φορτίο.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις διπλωματικές τους σχέσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους, στις 24 Νοεμβρίου, από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα απαγόρευσε στα τέλη της εβδομάδας την αναχώρηση ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου από το λιμάνι της Σαμψούντας, στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων εγγράφων, ενώ επιτράπηκε η αναχώρηση σε άλλα τρία πολεμικά πλοία.

http://www.hurriyetdailynews.com/ankara-summons-russian-envoy-over-provocative-passing-of-russian-ship-through-bosphorus.aspx?pageID=238&nID=92165&NewsCatID=510

http://mignatiou.com/2015/12/evropaiki-proidopiisi-se-agkira-ta-3-dis-ine-gia-tous-prosfiges/

http://mignatiou.com/2015/12/tourkia-den-aposirame-dinamis-apo-to-irak/

http://mignatiou.com/2015/12/tourkia-menoume-sto-irak-ftei-to-iran-psinete-isvoli-se-siria/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: